Lezing ‘Een glashelder verhaal in Roermond(iaal) perspectief?’

Google Maps

Bedrijfsarchief Atelier Nicolas centraal in het Cuypershuis

Cuypershuis en Gemeentearchief Roermond organiseren op 23 oktober om 19.30 uur een lezing over het bedrijfsarchief van atelier Nicolas.

Het Roermondse bedrijf werd groot door de enorme vraag naar gebrandschilderde glas-in-loodramen en ontwikkelde zich tot hét glasatelier van Nederland. Ook de beroemde architect Pierre Cuypers liet de ramen voor zijn neogotische kerken maken bij het atelier van Nicolas.

De aanleiding is het digitaliseren en in kaart brengen van dit archief en de prachtige tentoonstelling in het Cuypershuis. De lezing wordt gegeven door Tine Wouters van het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg. Deelname is gratis, aanmelden kan via museum@roermond.nl.

Lezing Glasatelier Nicolas
De lezing ‘Een glashelder verhaal in Roermond(iaal) perspectief?’ gaat in op drie aspecten. Eerst wordt het belang van het archief uit de doeken gedaan en binnen een breder kader van de archiefwerkzaamheden geplaatst. Vervolgens wordt de familiegeschiedenis binnen de historische krijtlijnen geplaatst, om dan verder in te gaan op mogelijke verklaringen van het succes van het glasatelier Nicolas te Roermond. Na de lezing vindt er een uniek moment plaats waarbij de originele ontwerptekeningen worden uitgerold zodat u zowel de archieffascinatie als de historische sensatie van dichtbij kan beleven.

Beknopte biografie
Tine Wouters is opgeleid als historica en archivaris. Ze is als archivaris verbonden aan het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg. Ze is doorgaans bezig met het ‘klassieke inventarisatiewerk’ en is daarnaast waarnemend afdelingshoofd van de archieven. Haar motto is dan ook je pense, donc j’archive. Door het verleden levend te houden, hoopt zij de maatschappelijke impact van erfgoed te vergroten.

Expositie over het Atelier Frans Nicolas
De recente glasvondst in de Roermondse binnenstad en het onderzoek naar het bedrijfsarchief door het Sociaal Historisch Centrum Limburg in Maastricht zijn de voedingsbodem geweest voor de expositie in het Cuypershuis. De imposante kartons van het atelier (de ontwerpen op ware grootte van de kerkramen) zijn onlangs onderzocht, gedigitaliseerd en worden nu – voor het eerst – geëxposeerd in het Cuypershuis.

In 1855 richt Frans Nicolas (1826-1894) in Roermond het bedrijf F. Nicolas op en start met het maken van gebrandschilderde glas-in-loodramen. Het atelier groeit uit tot het grootste bedrijf op dit gebied in Nederland. De onderneming blijft in familiehanden tot 1939 wanneer kleinzoon Joep Nicolas (1897-1972) naar Amerika vertrekt. Daarna wordt het tot 1968 overgenomen door Max Weiss.

Lezing ‘Een glashelder verhaal in Roermond(iaal) perspectief?’
Bedrijfsarchief Atelier Nicolas centraal in het Cuypershuis
Donderdag 23 oktober van 19.30 – 20.30 uur

Share
Meer informatie

Contactgegevens

Cuypershuis

Pierre Cuypersstraat 1
6041 XG Roermond

Meer foto's
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed