Kwart eeuw Galerie Pictura

Google Maps
Share

De jubileum expositie 25 jaar Galerie Pictura die 14 november 2021 begon, wordt verlengd t/m 28 februari. Door de lockdown hebben te weinig mensen deze expositie kunnen bewonderen. In overleg met de kunstenaars is daarom besloten de expositie te verlengen, hopende dat de lockdown spoedig wordt op geheven. Men kan ook via de website www.galeriepictura.nl de kunstwerken bewonderen en zelfs door online ons een mail te sturen deze bestellen zodat wij deze bij u thuis kunnen afleveren.

De deelnemende kunstenaars zijn Hermien Buytendijk, Janneke Bruines, Liseth Visser, Mark van Crombrugge, Paul Wieggers en Romee Kanis, Gerard Huysman en Brita Seifert.

Liseth Visser deed in 2013 mee aan Sterren op het doek” en mocht Irene Moors portretteren. Bij ons ziet u van haar, recent geschilderde portretten in prachtige warme tinten. Als ik haar schilderijen zie denk ik gelijk  “Liseth Visser”. Zoals zij is, zo zijn haar schilderijen.

Gerard Huysman schildert meestal stadsgezichten waar het licht van de winter en de warme zomeravonden een belangrijke rol spelen. Hij exposeert vaak bij gerenommeerde galeries in Amsterdam en Utrecht, vandaar twee schilderijen van Utrechtse grachten.

Mark van Crombrugge is een echte hyperrealistische schilder. Toen ik hem tegenkwam en zijn werk zag, vroeg ik hem waar hij al die tijd geweest was, want hij exposeerde nergens. Hij zei: “ik schilder, vernis ze, zet er een lijst eromheen, pak ze in en zet op zolder”. Hij had geen zin om met zijn schilderijen bij galeries langs te gaan en aan te bieden. Wij zijn blij zijn schilderijen hier te mogen exposeren.

Paul Wieggers is qua schilderstijl een echte romanticus, hij schildert naar zijn grote voorbeeld Barend Cornelis Koekoek, de meest bekende van de Koekoekfamilie. Zijn werken worden elk jaar door Collectie Harms uit Rolde gepresenteerd op de PAN in Amsterdam die nu net weer geopend is. Paul Wieggers was daar zelfs een jaar de best verkopende kunstenaar.

Dan komen we bij de briljante tekeningen van Brita Seifert. Haar techniek, haar potloodvaardigheid is fabelachtig, haar stofuitdrukking zo mooi en zo zacht. Daar kun je alleen met open mond naar kijken. Ze geeft nu hier in de galerie onder de naam
“Teken en schilderacademie Brita Seifert” cursussen aan 24 cursisten per week en er zijn er die elke week een uur moeten rijden om deze te volgen. En dan heeft ook nog een wachtlijst.

De beeldhouwster Romee Kanis boetseert op een krachtige wijze haar beelden. Men vraagt wel eens aan haar: “en wat is je mooiste beeld”. En dan zegt zij:  mijn laatste! En elke keer is er een laatste. Zij denkt dan …..elk beeld is de mooiste en zij is nooit tevreden. Romee streeft naar het vastleggen en vasthouden van beweging, wat voor haar het leven is. Alles wat ik waarneem geschiedt in beweging. August Rodin zei ooit….  “beweging is de ziel van alle dingen en drukt het leven uit wat hen verwarmt”.  Dus zij gaat het nog druk krijgen want er is nog veel te doen.

Werken met klei heeft het leven van Hermien Buytendijk verrijkt. Zij heeft daardoor bijzondere mensen ontmoet en er warme vriendschappen aan overgehouden, mensen van allerlei pluimage. De hele omgeving riep ook vaak op tot een zekere spot die gedrenkt was in een deken van onbevangen dromerigheid. De beelden van processies door de straten van het Limburgse heuvelland en het schilderachtige carnaval met clowneske eenling-figuren waren prachtig en een voedingsbodem voor haar fantasie.

Janneke Bruines maakt speelse vrouwfiguren in klei. Spannend, kleurig en een beetje sexy maar zeker ook met een diepere betekenis. Ze zijn uitdagend en zelfverzekerd maar vermijden oogcontact. Ze zijn er om bekeken te worden; vanuit zichzelf geven ze niets prijs dan hun kleurige uiterlijk. Vrouwen vormen vanaf het begin een belangrijk thema in het werk van Janneke Bruines. Ze tekent naar model en houdt van de prachtige lijnen die ze ziet bij haar modellen. Ze vangt ze in klei. De houding aangepast aan het verhaal dat ze wil vertellen.

U hoort het, een fantastische selectie kunstenaars met een brede ervaring. Wij zijn dankbaar dat ze met onze jubileum expositie mee wilden doen, die helaas niet geopend kon worden zoals we wilden. Neem contact met ons op over de mogelijkheden of bezoek onze website.

Meer informatie

Contactgegevens

Galerie Pictura

Aijenseweg 16b
Aijen

www.galeriepictura.nl


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed