KunstPlein OLV

Terug Google Maps

Op 25 en 26 augustus vindt het jaarlijkse Kunstplein OLV plaats. Een evenement waar professionele kunstenaars uit allerlei disciplines hun werk presenteren aan een groot publiek. Schilders, goudsmeden, tekenaars, beeldhouwers, fotografen en dichters bevolken twee dagen lang het meest sfeervolle plein van Maastricht en de directe omgeving. Social designer Hans Bergman opent Kunstplein OLV en verzorgt op zondag diverse lezingen.

Binnen de designwereld wordt social design gezien als een ontwerpproces dat iets kan toevoegen aan het menselijk welzijn en levensgeluk. “Een kunstwerk trekt je aandacht, doet iets met je en verandert de energie op de plek waar je het neerzet of ophangt. Je gaat een soort zielsverbinding aan met een kunstwerk”, aldus Hans. “Als social designer wil ik ook de ziel van mensen raken. Onder andere door te kijken naar de oorsprong van materialen en de manier van produceren. Alles moet met liefde gemaakt worden. En dat ‘zuivere’ designproduct wordt vervolgens lokaal geproduceerd en verkocht.”

Duister en veelzijdig
De witlof staat dit jaar symbool voor KunstPlein OLV. Het woord witlof roept vragen op, net als kunst. Waarom is het bijvoorbeeld witlof in één woord en rode kool in twee woorden? En hoezo wit, is de kleur niet eerder geel? Er zijn ontelbaar veel paralellen tussen witlof en kunst. Witlof moet je leren eten, net zoals veel mensen pas later kunst leren waarderen. Witlof is veelzijdig: je kunt het rauw eten, maar ook gebakken, gestoomd of gekookt. Van het zusje van de witlof, cichorei, kun je zelfs koffie zetten, dé brandstof van vele kunstenaars. Witlof groeit in het donker, heeft een duister verleden. Dat past perfect bij het beeld van de kunstenaar die eenzaam op zijn stoffige, donkere zolderkamer zijn ding doet. En wat dacht je van het uiterlijk van de witlof? Een elegante vorm zonder franje, maar opgebouwd uit vele lagen. Witlof staat voor de stichting KunstPlein OLV ook voor with love, met liefde.

With love
Het bestuur van KunstPlein OLV wil kunst van hoge kwaliteit laten zien en wil ieder jaar groeien. De stichting heeft geen winstoogmerk en organiseert het evenement met veel liefde. “We organiseren KunstPlein OLV zonder winstoogmerk, we verdienen er niets aan. Maar we vinden het belangrijk kunstenaars een platform te bieden”, vertelt bestuurslid Franz Rothenburg. “Uit het enthousiasme en de passie van een kunstenaar voor zijn kunstvorm, haal ik veel energie. Ik vind het mooi om met een groep mensen een evenement van de grond te krijgen en er een nieuwe draai aan te geven. We willen bezoekers en onszelf verbazen. Een groot deel van de kunstenaars komt uit Limburg, maar ieder jaar doen meer kunstenaars uit de hele Euregio mee. We hebben aanmeldingen uit Nederland, Duitsland, België en Frankrijk. Als het aan ons ligt, blijft het evenement groeien.”

Share
Meer informatie

Contactgegevens

OLV Plein
Maastricht

Meer foto's
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed