Kunradersteenroute, wandelroute door Voerendaal

Google Maps
Share

Het landschap rond Voerendaal is lekker heuvelachtig. Dat komt onder andere doordat de bodem kalkgesteente bevat. Op z’n hoogst opgestapeld vormt het de Kunderberg. Daar wordt Kunradersteen gewonnen, een harde steensoort die is opgebouwd uit samengeperste skeletten van zeedieren.

Kunradersteen lijkt op Limburgse mergel maar is veel harder omdat het veel compacter is en geen klei bevat. De kleur is prachtig bruingeel. De kapel tegenover de Bernardushoeve, startpunt van de route, is er deels uit opgetrokken, net als de wegkruisen ernaast.

Ander moois dat je op wandelroute Kunderasteen (11,4 km) tegenkomt zijn drinkpoelen en (uitzicht op) graften. De drinkpoelen zijn broedplaats geworden voor insectenlarven en amfibieën en kraamkamer voor kikkers, padden en salamanders. Graften zijn typisch voor Zuid-Limburg. Het zijn steilranden die met bomen en struiken zijn aangeplant om uitspoeling van löss, de bodemsoort hier, te voorkomen. Overst Voerendaal is een landgoed met 11.000 druivenstokken. In de hoogstamboomgaard vind je oude rassen van appels, peren, kersen en pruimen. De route is gemarkeerd met bruine paaltjes en start bij de Bernardushoeve in Eys. De dag begint er goed met ‘un tas koffie’.

Tip: een zwaardere variant op bovengenoemde ‘gemiddeld zware’ route is de Achteromkijkroute, opgebouwd uit 2 lussen, van 5,5 en 7,7 km, gecombineerd 10,8 km.

Foto door Tibor op de Nederlandstalige Wikipedia – Verplaatst vanaf nl.wikipedia naar Commons., Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1824873

Meer informatie

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed