Klootschieten in Noord-Limburg

Google Maps
Share

Het klootschieten was ondanks of misschien wel dankzij de vele verboden razend populair in geheel Nederland. Bij het begin van de gouden eeuw (±1500) raakte het klootschieten echter volkomen in onbruik. Veranderde geloofsbegrippen (Calvijn), de snelle ontwikkeling van handel en welvaart en de grote toevloed van vreemdelingen deden hun invloed op de Nederlandse samenleving gelden.

Het klootschieten kreeg een negatieve klank, `men deed het niet meer’, `het was te min’. De Nederlandse taal werd toen doorspekt (en nu nog) met negatieve uitdrukkingen en gezegden met het woord kloot er in.

Dat brengt ons op de verklaring van het woord ‘klootschieten’. Dat het woord kloot voor bal, kogel e.d. staat is wel duidelijk. De grote ijzeren en stenen kogels bijvoorbeeld die vroeger door de kanonnen van schepen en vestingen werden verschoten, heetten `donderkloten’. Het woord schieten staat voor werpen, vooruit drijven enz.

Wilt u eens wat anders voor uw bedrijfsuitstapje, bedrijfsfeest, personeelsfeest, of zomaar een eruit met uw familie, vereniging of vrienden en dit in het Noord-Limburgse Broekhuizenvorst en omgeving, probeer dan één van onderstaande arrangementen:

Klootschieten in Noord-Limburg “Aan de Maas”:
Bij ons kunt u in een pittoreske omgeving, gezellig met elkaar, jong en oud, dit spel uitoefenen.

Kosten: € 3,00 per persoon. U krijgt de uitleg van het spel mee, een routebeschrijving, per groep een bal en een hark. Voor de ballen en de hark betaalt u een waarborgsom. De route neemt ongeveer 1,5 uur in beslag.

Arrangementen klootschieten:

Arrangement 1:
Vooraf koffie met Limburgse vlaai, klootschieten, 1 consumptie achteraf € 12,50 p.p.

Arrangement 2:
Vooraf koffie met Limburgse vlaai, klootschieten, likeurtje en fris voor de kids voor onderweg, Limburgs-bourgondisch buffet + 1 consumptie: € 30,- p.p. (vanaf 15 personen). Voor kinderen tot 12 jaar kost dit arrangement € 15,00.

Voor vegetarische gerechten kunt u vooraf informatie indienen.

Meer informatie

Contactgegevens

Eetcafé-zaal Ald Vors

Broekhuizerweg 4
5871 AC Broekhuizenvorst

Tel.: 077-4632665
E-mail.: info@aldvors.nl

www.aldvors.nl


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed