Klimaatdag ‘Wat een Weer’ bij Buitencentrum De Pelen en NMC De IJzeren Man

Google Maps

Op zondag 1 september vanaf 11.00 uur is er een Klimaatdag met als titel ‘Wat een Weer’ bij Buitencentrum De Pelen in Ospel en Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man in Weert. Deze open dag staat in het teken van klimaatverandering en de effecten daarvan zoals hittestress, droogte, watertekorten en wateroverlast. Je kunt op beide locaties meedoen met diverse activiteiten en krijgt inspirerende tips over wat je zelf kan doen om het klimaat te verbeteren. Entree is gratis.

Programma Buitencentrum De Pelen
Het programma bij Buitencentrum De Pelen is geschikt voor jong en oud. Er is een Klimaatwandeling, een informatiemarkt en er zijn workshops van Pieter Bossemaere. Professor Broccoli komt op bezoek met zijn ‘Energetisch proefjeslab’ en er is muziek van Singersong op het Peelpodium.

Klimaatwandeling
Langs de rode route in De Groote Peel vertellen Peelgidsen over de effecten van de klimaatverandering op de natuur. Wat betekent de verandering voor dieren? Hoe meet je de kracht van de zon? Ga op pad en laat je informeren! Vergeet niet voor vertrek een stempelkaart mee te nemen! Deze is gratis verkrijgbaar bij de balie. Bij elk informatiepunt op de route krijg je een stempel bij een goed beantwoorde klimaatvraag. Met een volle stempelkaart kun je een leuk presentje ophalen bij de balie in het buitencentrum.

Informatiemarkt
Denk je na over een nieuwe aanleg van je tuin? Of wil je meer weten over duurzame energie? Breng dan een bezoekje aan de informatiemarkt en laat je informeren over de mogelijkheden. Zo vind je er informatie over waterafvoer, hittestress, (zonne)energie, streekproducten etc. De markt staat bij de ingang van het Buitencentrum.

Workshop professor Bossemaere: klimaatverwarring, hoe zit het nu echt?
Pieter Boussemaere weet als geen ander uit te leggen waar die verandering in het klimaat vandaan komt. Hij vertelt op een leuke en begrijpelijke manier waar we het met elkaar over hebben en vooral waar we het met elkaar over moeten hebben. In het tweede deel van de workshop richt Pieter Boussemaere zich op het publiek. We willen vaak wel bijdragen aan een beter klimaat, maar we willen ons ‘luxe’ leven niet zomaar opgeven. Pieter vertelt wat je kunt doen zonder je leven compleet om te gooien. De workshops zijn van 12.00 – 13.00 uur en van 14.15 – 15.15 uur in het Amfitheater van De Pelen.

Peelpodium met Singersong
Tussen de workshops door staan er vijf muzikanten uit Nederweert op het Peelpodium van de Pelen. Tom, Anouk, Cyrill, Paul en Loes spelen en zingen en begeleiden zichzelf enkel en alleen op gitaar of keyboard. Een mooie en sfeervolle middagvoorstelling in het Amfitheater. De voorstellingen zijn van 13.15 – 14.15 en van 15.15 – 16.15 uur.

Professor Broccoli, voor de kinderen
Professor Broccoli weet jonge bezoekers te boeien met thema’s als moleculaire transformatie, klimaatontbinding, zeespiegelcorrectie en energietransitie. Onder begeleiding van een ietwat theatrale professor die veel weet van duurzaamheid en enthousiast kan vertellen kunnen kinderen tegelijk spelen, leren en lachen. Gedurende de dag gaat professor Broccoli in op het thema energie.

Praktische informatie:
Het Buitencentrum De Pelen ligt bij de ingang van het Nationaal Park De Groote Peel aan de Moostdijk 15 te Ospel. Kijk voor meer informatie op: www.staatsbosbeheer.nl

Het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man ligt aan de Geurtsvenweg 4 in Weert. Kijk voor het programma voor deze locatie op www.nmcweert.nl

 

Share
Meer informatieVisit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed