Kerststad Valkenburg

Google Maps

Kerst is de meest gezellige tijd van het jaar en zou veel langer moeten duren. Gelukkig kun je in Valkenburg genieten van 52 dagen kerst. Dit unieke stadje barst van de gezellige kerstactiviteiten.

Met trots kunnen we dan ook melden, dat gemeente Valkenburg aan de Geul door een internationale jury gekroond is tot “European City of Christmas 2018”. Deze Europese erkenning is de kroon op de jarenlange inzet om van Valkenburg een veelzijdige, unieke, gezellige en gastvrije Kerststad te maken. Hier zijn we natuurlijk trots op! Kom, voel, proef en beleef Kerststad Valkenburg, ‘European City of Christmas 2018’!

Ondergrondse Kerstmarkten
In de Gemeentegrot en Fluweelengrot kom je in het prachtig gedecoreerde, eeuwenoude gangenstelsel sfeervol ingerichte stalletjes tegen met mooie kerst- en cadeauartikelen. Hier moet je geweest zijn met kerst.

Kerst Miniaturen in MergelRijk
In MergelRijk vind je in een intieme kerstsfeer “De Grootste Ondergrondse Kerst-Miniatuurwereld”. Bewonder ook schitterende mergelsculpturen die historische verhalen uitbeelden over mergel en grotten. Voor kinderen is er een spannende speurtocht en ze mogen een mergelsouvenir maken in het atelier.

Winter Wonderland
In een sprookjesachtig verlichte omgeving vind je in de Wilhelminagrot prachtige zandsculpturen, gemaakt door kunstenaars van over de hele wereld. Neem de kabelbaan naar de Wilhelminatoren, waar je een adembenemend uitzicht hebt over Valkenburg.

Christmas Parade
Laat je betoveren door onze unieke Christmas Fairytales Parade. Op woensdag en zaterdag trekt deze betoverende parade van verlichte praalwagens en dansende kinderen in prachtige kostuums door het hart van Valkenburg.

Route Kerstparade
Op woensdagavond en zaterdagavond trekt de populaire Kerstparade door het historisch centrum van Valkenburg. De route van de Kerstparade is dit jaar als volgt: Opstellen in de Lindenlaan en Poststraat. Start parade: Dr. Erensplein, St. Pieterstraat, Walramplein, Hovetstraat, Berkelstraat, Grotestraat Centrum naar de Bogaardlaan alwaar de ontbinding plaatsvindt. Daarna worden de wagens neergezet op het Walramplein waar deze na een pauze van ca. 30 minuten wegrijden via het Walramplein, Palankastraat en Berkelplein. Op verschillende locaties langs de route van de Kerstparade worden publieksvakken ingericht: in de Pelerinstraat, op het Dr. Erensplein en op het Walramplein. Tijdens de doorgang van de Kerstparade via het Walramplein is de parkeerplaats van het Walramplein en het parkeerdek van Jan Linders korte tijd afgesloten. Dit betekent dat automobilisten rekening moeten houden met kort oponthoud met aan- of wegrijden.

Route d’Amuse
Een culinaire wandeling, die voert door het Geulstadje Valkenburg. Je kunt genieten van heerlijke amuses bij vijf gerenommeerde horecagelegenheden. Alle routes omvatten buiten het ‘stadse’ deel een stukje door de prachtige natuur die ons Kerststadje omringt.

Andere noviteiten
De Christmas Parade is dit jaar verlengd en er zijn publieksvakken opgesteld. Op de plek waar de kerstparade start, staat dit jaar Santa’s Mailbox waar bezoekers dagelijks hun kerstwensen en brieven kunnen posten voor de kerstman. De kerstman leegt hier voorafgaand aan de parade – samen met zijn elfen – tweewekelijks de box. De Romeinse Katakomben tonen dit jaar de lichtshow ‘WISH’, een ondergrondse lichtexpositie. Speciale lichteffecten schijnen dit jaar ook op de nieuwe mega kerstboom op het vernieuwde Walramplein en is er een grote verlichte kerstboom op het Theodoor Dorrenplein.

Verkeer
Het aantal bezoekers van Kerststad Valkenburg neemt de laatste jaren toe. Toch is het moeilijk te voorspellen hoeveel bezoekers en touringcars dit jaar weer naar Valkenburg komen. Naast de extra bewegwijzering worden tijdens piekmomenten op verschillende locaties verkeersregelaars ingezet om de bereikbaarheid en doorstroming van verkeer zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Tijdens de drukke dagen vindt een constante monitoring plaats van de bezetting van de parkeerterreinen, zodat de verkeersregelaars tijdig kunnen bijsturen en de parkeercapaciteit optimaal wordt benut.

Touringcars
Een groot deel van de bezoekers doet Kerststad Valkenburg per touringcar aan. Tijdens het 6-weekse evenement worden er ongeveer 900 touringcars verwacht. Om voldoende parkeerplaatsen te  bieden aan deze touringcars wordt het parkeerterrein Prinses Margrietlaan in Valkenburg ingericht als busparkeerplaats. Dit terrein biedt plek aan circa 45 touringcars. Dat is in de regel ruim voldoende. Op piekdagen worden echter meer dan 100 touringcars verwacht. Als de parkeerplaats aan de Prinses Margrietlaan vol is, worden de touringcars doorgeleid naar de Hekerweg, om daar de bussen te parkeren op de weghelft van Klimmen richting Valkenburg. Op dat moment zal éénrichtingsverkeer ingesteld worden in de richting van Klimmen. Chauffeurs worden opgevangen door verkeersregelaars. Naar verwachting zal op vijf zaterdagen gebruik gemaakt worden van de parkeeroverloop. Via de A79 wordt een omleidingsroute ingesteld voor gemotoriseerd verkeer.

Maatregelen rondom Grendelplein
De lange wachtrijen bij de Kerstgrotten zijn vanuit (verkeers)veiligheidsoogpunt een jaarlijks terugkerend aandachtspunt. Van 15 november  tot en met 23 december 2018 worden barriers geplaatst op de Daalhemerweg. Tijdens  deze hele periode is het gedeelte Daalhemerweg tussen de Fluweelengrot en de ingang van parkeergarage ’t Centrum éénrichtingsverkeer richting Grendelplein. Op de Cauberg worden de barriers op de as van de rijbaan geplaatst. Vanaf 16 november is in de weekenden op de  Cauberg  eenrichtingsverkeer en indien noodzakelijk op doordeweekse dagen in de week vóór kerst. Dan zal  er ook verkeersbegeleiding aanwezig zijn. De Cauberg is altijd  bereikbaar vanuit het Grendelplein. De bedrijven en de parkeerplaats op de kop van de  Cauberg  blijven in twee richtingen bereikbaar.

Veiligheid in kerstgrotten
De situatie van kerstmarkten in grotten is uniek in Nederland. Hierdoor is het niet mogelijk om te toetsen aan standaard regelgeving. Om discussies hierover te voorkomen en vanwege het voortschrijdend inzicht met betrekking tot (brand)veiligheid, is dit jaar samen met de brandweer en drie deskundigen op het gebied van (brand)veiligheid verder onderzoek gedaan. Deze deskundigen zijn prof. dr. Ira Helsloot, (Crisislab en universiteit Nijmegen), lector René Hagen (Instituut Fysieke Veiligheid) en lector Ruud van Herpen (Nieman Raadgevende Ingenieurs). Naar aanleiding van dit onderzoek gelden dit jaar aanvullende voorschriften met als doel om brand en rook te voorkomen, dit zo snel mogelijk te ontdekken en verspreiding te voorkomen. Ook worden maatregelen genomen om bij eventuele ontruiming nog sneller en effectiever op te kunnen treden. Hierdoor wordt bijvoorbeeld een nieuwe nooduitgang in de Fluweelengrot en een bezoekersopvangruimte in de Gemeentegrot voorgeschreven. Tevens is iedere vorm van elektriciteit verboden in opslagruimtes en wordt alleen gebruik gemaakt van LED-verlichting. Alle standhouders hebben een instructiebijeenkomst bijgewoond. Het belang om in veiligheid te blijven investeren wordt door alle partijen onderschreven.

Share
Meer informatie

Contactgegevens

Kerststad Valkenburg


Valkenburg aan de Geul

Meer foto's
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed