Kerst in het Museum, een bijzondere wisseltentoonstelling in het Leudalmuseum

Google Maps

Vanaf 16 december tot en met 6 januari 2019 staat  het Leudalmuseum c.q. Bezoekerscentrum Leudal in het teken van Kerstmis

De tentoonstelling is opgezet door de Studiegroep Leudal en de Stichting Groen Hart Leudal samen.  Deze kort durende tentoonstelling geeft niet alleen een beeld van het ontstaan en de ontwikkeling van deze jaarlijkse traditie, maar er zal ook een unieke collectie Kerstallen te zien zijn van verzamelaarster mevrouw Els Vroemen. Ook zal er, ijs en weder dienende, op Tweede Kerstdag een levende Kerstal bij het Bezoekerscentrum worden gepresenteerd.

Het ontstaan van de Kersttraditie
Sinds 335 na Christus wordt er al een christelijk nieuwjaarsfeest gevierd. De Romeinse nieuwjaarsfeesten waren door Caesar verzet van maart naar januari.
Die feesten werden verchristelijkt door juist dan een feest te gaan vieren van het nieuwe leven, het nieuwe licht: de geboorte van Christus. In de voorstellingen en uitbeelden van deze gebeurtenis werd gebruik

gemaakt van Bijbelteksten uit het Oude en Nieuwe Testament en van de volksvroomheid zoals dat zich manifesteerde in die eerste eeuwen.

In die voorstellingen spelen de stal, de kribbe, de os en ezel, de herders, de wijzen, de ster, engelen en St.Jozef een belangrijke rol, maar uiteraard spelen Maria en het kind de hoofdrol. Deze ontwikkeling van de kerststal krijgt u te zien in de tentoonstelling in het Leudalmuseum.

Unieke collectie Kerstallen
In de tentoonstelling zullen ook tientallen unieke Kerstallen te zien zijn uit de collectie van mevrouw Els Vroemen. Het verzamelen en het maken van kerststallen is een van haar hobby’s waarin zij haar passie en creativiteit kwijt kan. Veel van de stallen zijn door haar zelf vervaardigd op een kunstzinnige wijze. Daarnaast bevat haar collectie kerststallen en stalletjes uit de hele wereld.

Levende Kerstal
IJs en weder dienende zal er door Groen Hart Leudal ook een levende Kerststal worden gepresenteerd op Tweede Kerstdag 2018 van 11.00 uur tot 15.00 uur. De precieze locatie is het Elisabethpad naast het Bezoekers-centrum. Tijdens genoemde uren kan deze levende Kerststal gratis bezocht worden, en de verkleumde wandelaar kan er even bijkomen bij een gezellig vuurtje en een warm drankje. Ook kan die dag de bijbehorende tentoonstelling gratis worden bezocht.

Openstelling
De tentoonstelling Kerst in het Museum is te zien vanaf 16 december tot en met 6 januari 2019 in het Leudalmuseum, Roggelseweg 58, 6081 NP Haelen.
Het museum is dagelijks geopend met uitzondering van de maandagen.
Voor de juiste openingstijden zie www.bezoekerscentrumleudal.nl of www.studiegroepleudal.nl

De entree bedraagt € 2,50, kinderen tot 12 jaar en donateurs van het tijdschrift Rondom het Leudal gratis.

Share
Meer informatie

Contactgegevens

Leudalmuseum

Roggelseweg 58
6081 NP Haelen

Meer foto's
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed