Kasteeltuinen Arcen, het mooiste decor van Limburg…

Google Maps

kasteeltuinen_HLI8624In het pittoreske dorpje Arcen, gelegen in de prachtige Maasduinen van Noord-Limburg ligt Kasteeltuinen Arcen. Kasteeltuinen Arcen is een van de meest veelzijdige bloemen- en plantenparken van Europa. Het park is 32 hectare groot en heeft meer dan 15 unieke tuinen en een historische buitenplaats met een 17e-eeuwse kasteel. Kasteeltuinen Arcen is in 2016, 2017 en 2018 door Land van ANWB uitgeroepen tot het Leukste uitje van Limburg!

De tuinen
De tuinen variëren in grootte en stijl. Het barokke Rosarium is met 10 gethematiseerde rozenkamers, meer dan 8.000 rozen en een deels eeuwenoude berceau de grootste tuin. De Water- en Beeldentuin omvat een jaarlijks wisselende beeldenexpositie. De beelden worden weerspiegelt in de vijvers die liggen in een glooiend landschap. In de Water- en Beeldentuin is ook een zeer bijzondere collectie Eiken aangeplant. De subtropische kas Casa Verde is voorzien van drie beplantingzones; de (sub)tropen, het mediterrane klimaat en een droge zone. In de kas staan o.a. vijgenbomen, palmen en cactussen. De Vallei bestaat uit een lint aan diverse tuinbelevingen uit alle windstreken. De Acertuin is een must see in de herfsttijd wanneer de bijzondere collectie Japanse Esdoorns haar vlammend rode kleurtinten laat zien. Slenterend door het Bamboebos en de Oosterse Watertuin waan je je in Zuidoost Azië. Maar er zijn ook kleinere gethematiseerde tuinen zoals de Italiaanse tuin, de Japanse tuin of de Moes- & Groentetuin waar getoond wordt hoe men zelf op een klein oppervlak groente kan verbouwen. In de schaduw van het Kasteel bevindt zich de Rododendrontuin met een prachtige collectie Rododendrons.

Op een wandeling door het park kan genoten worden van geur en kleur in de tuinen, van de vele vijverpartijen en watervallen. Elke tuin biedt een nieuwe, groene ervaring. Bij de aanleg van het park hield landschapsarchitect Niek Roozen rekening met de verschillende seizoenen. Zowel in voorjaar, zomer en herfst is Kasteeltuinen Arcen een bezoek meer dan waard.

Kasteel Arcen
Het omgrachte kasteel is gelegen op een historische buitenplaats met een Koetshuys en een Poortgebouw. Het kasteel heeft een grootse uitstraling die terugvoert naar de 17e eeuw. De Bel-etage is historisch ingericht met meubelen en schilderijen, hier beleeft men de geschiedenis van Kasteel Arcen. De kamers op de Bel-etage dienen als expositieruimte voor gethematiseerde bloemsierkunst met wekelijks wisselende thema’s. Op de Van Gelder etage vinden wisseltentoonstellingen en florale shows plaats.

Bourgondische gastvrijheid
Voor Limburgers is gastvrijheid en lekker eten een vanzelfsprekendheid. In het park zijn dan ook verschillende (zelfbedienings-) restaurants, ieder met een prachtig terras. Hier kan onder andere genoten worden van Limburgse vlaai, broodjes, soepen, lunchgerechten of een borrel. De keuken maakt veelvuldig gebruik van streekproducten. Het is mogelijk om een goed gevulde picknickmand te reserveren en op feestdagen is het mogelijk om te brunchen in de gewelvenkelder van het Kasteel.

Activiteiten
Naast een bezoek aan de tuinen kunnen de bezoekers van het park ook genieten van diverse activiteiten. Tweemaal dagelijks start er een (gratis) rondleiding waar bezoekers zonder vooraanmelding kunnen aansluiten. Tevens is er een audiotour beschikbaar die achtergrondinformatie geeft tijdens de wandeling door de tuinen. In de weekenden is er regelmatig livemuziek op het podium van de Casa Verde.

Evenementen
Kasteeltuinen Arcen organiseert ieder seizoen evenementen zoals een Ridderspektakel met Pasen, het Rozenfestijn in juni, de Koetsenparade met Pinksteren en Herfstig!, de kleurrijke afsluiting van het tuinseizoen waarbij tienduizenden Chrysanten en Calluna’s de hoofdrol spelen.

Kinderen
Ook de jongste bezoekers kunnen zich uitstekend vermaken in het park. De Bergtuin beschikt over een groot speelstrand met een vlot en een avontuurlijk aangelegde 21-holes midgetgolf baan. De baan is aangelegd in een berglandschap en de banen liggen verscholen tussen watervallen, stroomversnellingen en grotten. Er is ook een speurtocht die door het gehele park loopt. In de Aaiweide kunnen kinderen knuffelen met de Vlaamse reuzen en geitjes en de Koi eten uit je hand in de Koivijver. Bovendien worden er in de zomervakantie dagelijks kinderactiviteiten georganiseerd. In juli en augustus hebben kinderen gratis entree!

Mogelijkheden voor groepen
Kasteeltuinen Arcen en omgeving leent zich uitstekend voor een groepsbezoek. Er zijn mogelijkheden voor ontvangsten, lunchen of buffetten. Maar ook een actief programma, een workshop of een dagarrangement zijn mogelijk.

Feesten, Bruiloften en vergaderen
De prachtige entourage en de veelzijdigheid van Kasteeltuinen Arcen leent zich uitstekend voor een feestelijk personeelssamenzijn, een romantische bruiloft of een inspirerende vergadering. Kasteeltuinen Arcen is een officiële trouwlocatie van de Gemeente Venlo.

Arcen en omgeving
Een bezoek aan Kasteeltuinen Arcen is goed te combineren met een bezoek aan het dorp Arcen en de vele attracties die zich in de omgeving bevinden. In het dorp bevinden zich onder andere de Hertog Jan brouwerij, een uitgebreid wellness complex en een graanbranderij in een historische watermolen. Het dorpscentrum heeft een levendig plein met uitstekende restaurants, gezellige terrassen en leuke boetieks. De winkelsteden Venlo en Roermond zijn vanuit Arcen goed te bereiken en ook het attractiepark Toverland ligt vlakbij. In Arcen en omgeving bevinden zich veel overnachtingsmogelijkheden.

Stichting het Limburgs Landschap
Kasteeltuinen Arcen is een project van Stichting het Limburgs Landschap. Het Limburgs Landschap beheert met steun van velen, 8500 ha natuurgebied verdeeld over 80 gebieden met daarin kastelen, historische boerderijen en water- en windmolens. Info op: www.limburgs-landschap.nl

Kasteeltuinen Arcen, 1988-2018
In 2018 viert Kasteeltuinen Arcen haar 30-jarig jubileum. Ter ere van het jubileum zullen er diverse feestelijkheden worden georganiseerd. Ook zal aan het eind van het seizoen het startsein gegeven worden voor de aanleg van een nieuwe tuin. Bezoekers worden uitgenodigd om gedurende het seizoen mee te denken over het concept van deze tuin.

Adres
Lingsforterweg 26
5944 BE Arcen
T: 077-4736010
info@kasteeltuinen.nl
www.kasteeltuinen.nl

Openingstijden
Donderdag 29 maart t/m maandag 4 november 2018: 10:00 – 18:00 uur.

Entreeprijzen
Kinderen 0 t/m 3 jaar: gratis
Kinderen 4 t/m 17 jaar: € 8,50
Volwassenen: € 17,00
Groepen vanaf 20 pers.: € 12,50
Parkeren: € 5,00

  • Rolstoelen beschikbaar.
  • Huisdieren zijn welkom, mits aangelijnd aan een korte lijn.
Share
Meer informatie

Contactgegevens

Kasteeltuinen Arcen

Lingsforterweg 26
5944 BE Arcen

Tel.: T: 077-4736010
E-mail.: info@kasteeltuinen.nl

www.kasteeltuinen.nl

Meer foto's
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed