Kasteelruïne en Fluweelengrot

Google Maps
Share

kasteelruineRidders en jonkvrouwen, belegeraars en veroveraars, geheime vluchtgangen naar het onderaards labyrint van de Fluweelengrot… beleef de Middeleeuwen op Nederlands enige hoogteburcht!

Kasteelruïne
De rijke Middeleeuwen worden weer werkelijkheid bij een bezoek aan de Kasteelruïne van Valkenburg a.d.Geul, met een geschiedenis die terug gaat tot de 11de eeuw! Hoog torenen de resten van het eens zo imposante Kasteel, Nederlands enige hoogteburcht, boven het gezellige vestingstadje uit.

Bij een bezoek aan deze monumentale resten van het Kasteel van Valkenburg kunt u ronddwalen van Ridderzaal naar verdedigingstoren, van donjon naar de vroegere kapel, van artilleriekamer naar de onderaardse vluchtgangen. Beleef de roerige geschiedenis van de diverse belegeringen, verwoestingen en heerschappijen van ridders als ‘Walram de Rosse’, ‘Gosewijn’, en de hertogen van Brabant. Met uiteindelijk de definitieve verwoesting op 10 december 1672 in opdracht van Stadhouder Willem III. Sinds die dag herinneren de resten van de Kasteelruïne aan deze trotse vesting op een dominante plek in het Geuldal.

Bekijk de openingstijden en entreeprijzen van de Kasteelruïne.

Fluweelengrot
Nauw verbonden met de rijke historie an de Kasteelruïne is de Fluweelengrot, het gangenstelsel onder de Kasteelruïne. Kronkelige onderaardse gangen, duisternis en serene stilte… de Fluweelengrot is een van de oudste mergelgrotten van Zuid-Limburg. Houtskooltekeningen vertellen over legendes en lang vervlogen tijden, schrik niet van de sculpturen van gigantische prehistorische maashagedissen of (echte!) vleermuizen en geniet van de romantische 18de eeuwse schuilkapel.

De Fluweelengrot is vermoedelijk in de 11de of 12de eeuw ontstaan. Mergel werd door zogenaamde ‘blokbrekers’ gedolven uit de grot, om te gebruiken als als bouwsteen voor de bouw van o.a. het Kasteel van Valkenburg. Het resultaat van deze mergelwinning is een uitgebreid labyrint van oude en grillige gangen.

In de 2e Wereldoorlog, tijdens de bezetting door de Duitsers dient de grot als schuilplaats voor de Valkenburgse bevolking en Amerikaanse troepen. Al deze gebeurtenissen laten hun sporen achter in de grot, die ook vandaag de dag nog ‘beleefd’ kunnen worden. Volg de olielamp van de gidsen (en een verdwaalde vleermuis) en geniet van de legendes, anekdotes, diepe duisternis en serene stilte.

Bekijk de tijden van de rondleidingen door de Fluweelengrot en de entreeprijzen.

Kasteelruïne Grendelplein 13, Valkenburg a/d Geul
Fluweelengrot Daalhemerweg 27, Valkenburg a/d Geul
Tel:  +31(0)43-8200040

Meer informatie

Contactgegevens

Kasteelruïne en Fluweelengrot

Daalhemerweg 27
6301 BJ Valkenburg aan de Geul

Tel.: 043-8200040
E-mail.: info@kasteelruinevalkenburg.nl

www.kasteelvalkenburg.nl


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed