Jubileumeditie schrit_tmacher Festival letterlijk en figuurlijk grensoverschrijdend

Google Maps

Ton Reijnaerts

De 25ste editie van het schrit_tmacher dansfestival wordt dinsdag 3 maart in Theater Heerlen geopend door de befaamde Israelische Vertigo Dance Company. Van de partij tijdens de jubileumeditie ook spraakmakende vernieuwers, die de verhoudingen in de wereld met hun dans op scherp zetten, zoals Wayne McGregor (GB), Kibbutz Contemporary Dance Company (IL), Compagnie Par Terre / Anne Nguyen (FR), Akram Khan (GB), Chrystal Pite / Kidd Pivot (CDN) en Stephen Shropshire (USA). Ook de Nederlandse toppers Scapino Ballet Rotterdam en Nederlands Dans Theater geven acte de presense. Het schrit_tmacher Festival vindt plaats van dinsdag 3 maart tot en met zondag 5 april in Aken, Heerlen en Eupen. De kaartverkoop start donderdag 11 december om 11.00 uur.

Met als gekend talrijke premières en (inter)nationale topgezelschappen uit alle hoeken van de wereld beloven het opnieuw vijf zeer bijzondere weken te worden voor dansliefhebbers in de Euregio. De 25e jubileumeditie van schrit_tmacher opent met ‘White Noise‘ door de befaamde Israelische Vertigo Dance Company. In 2008 componeerde Ran Bagno de gelijknamige dansscore, waarin hij de spanning weergeeft tussen het lawaai om ons heen en ons verlangen naar interne rust. Vertigo Dance Company tilt het werk voorzien van een soulvolle beat naar het nu. Op het ritme van het hart komen dans en live muziek samen in een inspirerende dialoog, die de complexiteit van het menselijk leven belichaamt in de voortdurende veranderingen van de moderne tijd. De score wordt tijdens de voorstelling live gespeeld door The Revolution Orchestra.

schrit_tmacher, het eerste en enige grensoverschrijdende dansfestival alsook het grootste jaarlijks terugkerende festival op het gebied van dans, zet ook in 2020 de internationale hedendaagse dans met een gevarieerd programma op podia in Aken, Heerlen, Kerkrade en het Belgische Eupen.

Met het concept GENERATION2 is er ook wederom een grensoverschrijdend dansprogramma voor jeugd en jongeren. Dit programma voor het danstalent en danspubliek van de toekomst bevat o.a. een Jeugddag in Theater Heerlen, diverse schoolvoorstellingen en aan weerszijden van de grens brengt het festival nieuwe makers en dansers uit de Euregio samen in een CO-LABORATION-programma. Zo gaan talenten aan de slag met de makers van SALLY Dansgezelschap Maastricht, Scapino Ballet Rotterdam en de choreografen Mami Izumi en Jop Vermeesch. De nieuwe CO-LABORATION-productie zal zowel in Kerkrade als in Aken aan het publiek gepresenteerd worden in een coproductie met VIA ZUID, Huis voor de Kunsten Limburg, ARTbewegt en schrit_tmacher.

Ook biedt schrit_tmacher ruimte voor verdieping en boeiende cross-overs tussen dans en andere kunstvormen. Op verschillende verrassende locaties in de binnenstad van Heerlen kan het publiek zich laten verrassen door spraakmakende expo’s, installaties, films, workshops en performances, een nieuwe editie van de schrit_tmacher Salon en een talkshow ‘De Dans Draait Door’.

Meer informatie: www.schrittmacherfestival.nl

Share
Meer informatie

Meer foto's
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed