Jaarprogramma de Annex 2020

Google Maps

Vanwege het coronavirus is De Annex gesloten tot en met tot en met dinsdag 19 mei.

Willemijn Saaltink
Tentoonstellingsperiode: 16 april t/m 31 mei 2020
Willemijn Saaltink (Arnhem, 1981) studeerde Fotografische Vormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en Autonome Kunst aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht. Sinds haar afstuderen in 2005 werkt ze in haar atelier in het Temporary Art Center (TAC) in Eindhoven en heeft ze in diverse musea en galeries geëxposeerd, in binnen- en buitenland. Voor Willemijn vormen groeiprocessen, de verwondering over hoe alles leeft, groeit en verbonden is in de natuur de kern van haar werk. De diversiteit, de levenskracht én kwetsbaarheid, de constante verandering en vernieuwing in de natuur, dit alles inspireert haar.

In haar werk probeert ze die onafgebroken beweging en samenhang voelbaar te maken en al tekenend ontstaan nieuwe levensvormen waarin ook eigen gevoelens en gedachtes worden verwerkt. Willemijn werkt graag op monumentaal formaat, zodat ze haar tekening in vrijheid kan laten groeien. Ze tekent met houtskool in zwart en vele grijstonen. Zo kan ze de essentie van haar eigen gecreëerde natuur het beste weergeven.

Marjan Eggels
Tentoonstellingsperiode: 18 juni t/m 24 augustus 2020
Textielvormgever Marjan Eggels (Heythuysen, 1966) heeft een fascinatie voor garen en draadjes. Deze fascinatie vond zijn oorsprong in het Drie Suisses garenboek dat ze van haar moeder kreeg en sindsdien niet meer uit haar leven is verdwenen. In Weert volgde ze de vaktechnische opleiding Kostuum- Couture aan Drakesteyn. Dit werd gevolgd door Modevormgeving aan de Academie Beeldende Kunsten in Maastricht en de studie Mode, Vormgeving & Strategie bij ArtEZ in Arnhem. De Italiaanse interieurarchitecte Rossana Orlandi en de New Yorkse kledingwinkel ‘Anthropologie’ behoorden tot haar klanten en vormden een belangrijke stimulans voor haar carrière.

Momenteel past Marjan haar textielwerk vaak toe op het gebied van interieur. Voor de expositie in de Annex wil zij naast het tonen van bestaande textiele objecten met driedimensionale structuren, ook nieuw werk toevoegen. Ze gaat terug naar haar roots en zal enkele couture items ontwerpen waarbij gebruik wordt gemaakt van zowel moderne als oude technieken.

Jo Brunenberg
Tentoonstellingsperiode: 4 september t/m 17 oktober 2020
Jo Brunenberg (Stramproy, 1949) ontdekte al op 14-jarige leeftijd zijn liefde voor de fotografie. In 1965 werd hij leerling fotograaf bij Drukkerij Smeets in Weert. Hierna volgden diverse grafische opleidingen, waaronder de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven, de huidige Design Academy. De foto’s van Brunenberg zijn wereldwijd gepubliceerd en vertegenwoordigd in collecties van diverse musea, in binnen- en buitenland.

In 2008 startte Jo het project Châteaux d’Eau de France, een uitgebreide reeks foto’s van Franse watertorens, door hem benoemd als ‘portretten’. Nu, na talloze reizen kriskras door Frankrijk en bijna tienduizend opnames verder, werd het tijd om het project af te sluiten met een expositie en een boek. Behalve een selectie van de meest opmerkelijke watertorens, zal in de Annex ook een documentaire te zien zijn waarin het fenomeen watertoren op verschillende manieren wordt belicht.

Yvonne Schroeten
Tentoonstellingsperiode: 29 oktober t/m 12 december 2020
Yvonne Schroeten (Weert, 1973) is afgestudeerd aan de Academie Beeldende Kunsten in Maastricht. Naast haar werkzaamheden als zelfstandig beeldend kunstenaar, is zij eveneens actief als kunstdocent en runt ze de Art-Shock Kunstuitleen.
In de grote schilderijen van Yvonne raakt abstractie aan herkenbare elementen. Ze tonen zowel weidsheid als begrenzing, vervreemding en herkenning. In haar werk staat de vraag naar wie we zijn en wat we zien centraal.

Op dit moment ontwikkelt Yvonne het Cross-Border-Kunstproject ‘Spiegelbeelden’. Een dubbelexpositie, gelijktijdig in ECI Cultuurfabriek Roermond en in de Annex in Weert. Het project zal beeldende kunst, literatuur en andere disciplines met elkaar verbinden. Met dit project wil zij anderen uitdagen te reageren, te ‘bespiegelen’ op hetgeen te zien is, op zichzelf en de wereld. De Annex zal met name een ‘kijkje in het hoofd van de kunstenaar’ bieden, met atelierboek-fragmenten, ontwerpschetsen, enkele schilderijen en passages uit een boek dat Yvonne de afgelopen jaren schreef.

Contactgegevens
Locatie: de Annex, Meikoel 3, Weert
Openingstijden: woensdag t/m zaterdag van 11.00 uur tot 17.00 uur, op koopzondagen van 14.00 uur tot 17.00 uur
Toegang: gratis

De Annex
Het ontstaan van de ruimte De Annex is voortgekomen uit het in 2017 vastgestelde aanvullende cultuurbeleid van de gemeente Weert en is gelieerd aan het Gemeentemuseum Weert. De Annex ambieert een positieve bijdrage te leveren aan het draagvlak voor hedendaagse beeldende kunst en vormgeving, wil een podium zijn voor jong en gevestigd talent en hoopt vanuit die positie de kunst- en vormgevingssector in de regio te versterken.

Share
Meer informatie

Contactgegevens

De Annex

Meikoel 3
Weert

Meer foto's
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed