Internationaal Theater Amsterdam (ITA) – HET HOUT

Google Maps

Jeroen Brouwers verblijft als kind in een jappenkamp in Indonesië en komt na de oorlog in Nederland in een pensionaat terecht. Het is strafkamp en concentratiekamp in één.

In zijn vroege roman Bezonken rood schrijft hij: ‘Ik begrijp het principiële verschil niet tussen een Japanse kampbewaker en een kloosterling.’ Vele jaren later schrijft hij met Het hout zijn ervaringen van zich af. Hij schetst het beeld van een Rooms klooster annex jongenspensionaat waarin een volkomen verziekte mannengemeenschap straffeloos zijn gang kan gaan. Niet alleen worden de leerlingen door de kloosterlingen vernederd en gebrutaliseerd, ze worden ook seksueel misbruikt. Dit alles vindt plaats onder de verhullende mantel van een kerk die de naastenliefde propageert. De jonge broeder Bonaventura ziet zich voor een dilemma geplaatst. Verkiest hij de zwijgende medeplichtige te zijn die de slachtoffers zo goed als mogelijk helpt? Of besluit hij weg te gaan, waardoor hij hen aan hun lot overlaat? Er is een vrouw in de wereld buiten het klooster voor nodig om die knoop te kunnen doorhakken.

‘Zo behoudt Het hout ook op toneel knap het midden tussen huiveringwekkend en hoopvol. Tot de roerende slotscène, waarin de hoop uiteindelijk overwint.’
(Volkskrant ★★★★)

Woensdag 4 december om 20:00 te zien bij het Theater aan het Vrijthof

Om 19:00 zal er een inleiding van het stuk plaatsvinden

Voor tickets en meer informatie klik hier 

Share
Meer informatie

Contactgegevens

Theater aan het Vrijthof

Vrijthof 47
6212 NA Maastricht

Tel.: 0432505555
E-mail.: uitbalie@maastricht.nl

https://www.theateraanhetvrijthof.nl

Meer foto's
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed