Het verhaal van “50 Jaar Stichting De NOR verteld”

Google Maps

Stichting de NOR bestaat 50 jaar. Met vier openbare avonden “50 Jaar Stichting De NOR verteld” belicht de NIEUWE NOR vanaf januari 2020 haar boeiende geschiedenis.

Samen met betrokkenen uit elke tijd en in samenwerking met stadshistoricus Michel Lemaire, schetst het podium een beeld van de vier periodes waarin de culturele organisatie zich bevond en hoe het zich ontwikkelde tot het huidige poppodium aan de Pancratiusstraat in Heerlen. Betrokkenen uit de diverse periodes die historisch materieel bezitten of hun medewerking aan het project willen verlenen, van (voormalig) vrijwilligers tot bestuurders, kunnen zich melden via de website van poppodium NIEUWE NOR.

Met “50 Jaar Stichting De NOR verteld” kijkt poppodium NIEUWE NOR terug op 50 Jaar Stichting De NOR. Een boeiende geschiedenis die in te delen is in vier zo goed als gelijke delen. Van het ontstaat van De NOR in het iconische jaar 1969, via de rumoerige jaren 80 waar De NOR op straat kwam te staan, tot een nieuwe start halverwege de jaren 90 in het pand van IJzerwarenhandel Schmitz aan de Pancratiusstraat en tenslotte de veranderingen sinds komst van het huidige poppodium in 2006.

Tijdens vier openbare – gratis toegankelijke – avonden in het café van de NIEUWE NOR wordt vanaf maandag 13 januari telkens een van de vier periodes te belicht. Stadshistoricus Michel Lemaire geeft een tijdsbeeld, journalist Paul Dolhain tekent verhalen op met betrokkenen, dichter Merlijn Huntjens vat samen en huisband VLAMP neemt ons mee naar het bijbehorende muzikale landschap. De avonden worden gefilmd zodat de geschiedenis van De NOR wordt vastgelegd én voor iedereen toegankelijk wordt.

Maandag 13 januari 2020: Het ontstaan van DE NOR [1969 –1981]
De maanlanding, Woodstock, de bezetting van het Maagdenhuis, Leny Kuhr als winnares van het Songfestival, de mijnsluiting… 1969 is een iconisch jaar in de wereldgeschiedenis, voor popmuziek én voor de Oostelijke Mijnstreek. Een groepje Nederlandse studenten die in Aachen studeerden neemt het initiatief om De NOR op te richten. Wat dreef en inspireerde hen? Wat was hun ambitie met De NOR? Hoe stond de politiek tegenover de komst? En waar komt de naam vandaan? Het zijn de vragen die centraal staan tijdens deze eerste avond.

Maandag 3 februari 2020: De NOR op straat? [1982 –1995]
Een wereld in crisis. Ook de continuïteit van De NOR staat onder druk. Bij de medewerkers zijn er zorgen over huisvesting, er zijn gemeentelijke discussies over de subsidie, maar ook wint de stichting een kort geding tegen de gemeente. Het stadsbestuur lijkt druk bezig met het realiseren van nieuwbouw, maar dat zou nog een hele tijd duren. Hoe kijken de betrokkenen van toen tegen deze periode aan? Welke acties werden ondernomen? Wat was Hart voor Heerlen? En… hoe kwam het uiteindelijk toch goed?

Maandag 17 februari 2020: IJzerwarenhandel Schmitz [1996 –2006]
De Nor mag zich uiteindelijk vestigen in voormalige IJzerwarenhandel Schmitz aan de Pancratiusstraat 30. Het pand wordt tot kort voordien nog gekraakt en moet grondig worden gerenoveerd. Dat gebeurt vol overgave en met vereende krachten. Eenmaal ingetrokken worden de eet-avonden een groot succes, maar er gebeurt nog veel meer. Wat gebeurde er allemaal en hoe karakteriseren medewerkers en vrijwilligers van toen deze periode?

Maandag 9 maart 2020: poppodium NIEUWE NOR [2007 -2019]
De NOR wordt een NIEUWE NOR! Eindelijk wordt achter het gebouw van IJzerwarenhandel Schmitz de wens van velen gerealiseerd: een popzaal voor 350 bezoekers waar versterkte popmuziek kan worden gebracht zonder overlast voor omwonenden. De NOR wordt zelfs het eerste professioneel bemande poppodium van Zuid-Limburg. Wat veranderde er allemaal? Hoe werd de overgang ervaren en hoe ontwikkelde het podium zich tot waar het vandaag staat, met een spannende toekomst: op het punt waar er over een jaar een nieuwe, grotere, tweede zaal gerealiseerd gaat worden en de totaalcapaciteit wordt verdrievoudigd…

“50 jaar stichting De NOR verteld” is mede tot stand gekomen dankzij bijdrages van Rabobank Zuid-Limburg Oost, de Provincie Limburg, Gemeente Heerlen en Gulpener Bierbrouwerij.

Share
Meer informatie

Contactgegevens

Nieuwe Nor


Heerlen

Meer foto's
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed