Gulpen-Wittem

Google Maps
Share

Wittem klooster 9 - fotograaf Cor NiemantsverdrietOntstaan van Gulpen-Wittem
Gulpen-Wittem is op 1 januari 1999 ontstaan uit de samenvoeging van de gemeenten Gulpen en Wittem. Dit gebeurde op verzoek van de gemeenten zelf. Beide gemeenten telden ten tijde van de samenvoeging circa 8000 inwoners, maar Wittem was met 4250 hectare groter dan Gulpen met 3077 hectare. Het gemeentehuis van Gulpen bevond zich in het gelijknamige dorp en heeft thans in de nieuwe gemeente de functie als gemeentehuis behouden. Dat van Wittem bevond zich (sinds 1986) te Mechelen in kasteelhoeve De Heerenhof, thans in gebruik als “zorghotel”.

Over Gulpen-Wittem
De gemeente ligt in het Zuid-Limburgse Heuvelland en is zeer landelijk en rijk aan kastelen, vakwerkhuizen en andere oude monumentale boerderijen. Jaarlijks trekt Gulpen-Wittem vele toeristen aan uit het hele land vanwege het voor Nederland unieke glooiende landschap met haar beekdalen, vooral in de zomer. Het toeristische Miljoenenlijntje loopt door een gedeelte van de gemeente en heeft haltes te Eys en te Wijlre. In Gulpen-Wittem ligt de meest zuidelijke plek van het Europese deel van Nederland, namelijk ter hoogte van grenspaal 12 bij het Belgische kasteel van Beusdael. Het zuidelijkste kerkdorp bevindt zich in de gemeente Eijsden-Margraten, maar de zuidelijkste plaats is een buurtschap ten zuiden van Epen.

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Gulpen-Wittem

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Gulpen-Wittem 50.815317, 5.890732 Meer info...

De omgeving
In het golvende landschap van Gulpen-Wittem liggen nostalgische kernen en gehuchten verscholen tussen groene weides en kleurrijke hoogstamboomgaarden.

Het Geul- en Gulpdal is het mooiste landschap in Nederland. Reden voor de Stichting Natuur en Milieu om vijf sterren toe te kennen aan dit mooie stukje Nederland! De sterren werden gegeven voor belevingswaarde, ecologische waarde, cultuurhistorische waarde, mogelijkheden tot (natuur)recreatie en het unieke karakter van het gebied. Bezoekers van dit gebied raken er niet over uitgepraat: ‘heel authentiek’ en ‘een topgebied!’ zijn reacties van gasten en toeristen als zij verrast worden door de schitterende vergezichten, de holle wegen, de vakwerkboerderijen en het kabbelende water van Geul en Gulp.

Het is de ideale omgeving om te wandelen. Een heel netwerk van wandel-, maar ook fietsroutes, is uitgezet, waardoor je zelf je eigen route en afstand bepaalt. Geniet van de prachtige vergezichten en rust uit op een van de vele terrasjes.

Landschappelijk zijn in Gulpen natuurlijk de Gulpenerberg, de riviertjes de Geul en de Gulp en de Dolsberg heel karakteristiek. Gulpen neemt op toeristisch gebied een bijzondere plaats in en dat is niet alleen vanwege zijn ligging in het stroomgebied van de Geul en de Gulp! De Gulp is een klein stroompje dat in België in Henri Chapelle ontspringt, en die via Slenaken naar Gulpen stroomt en daar in de Geul uitmondt. De 17 kilometer lange beek heeft echter inmiddels al een diep dal uitgesleten. De Gulpener Bierfeesten (altijd het derde weekend in augustus), de Nacht van Gulpen (een wandeltocht van 70 km!) en de Hubertus Jaarmarkt (de eerste zaterdag na 3 november of op 3 november als dat op een zaterdag valt) zijn evenementen die nationale en internationale bekendheid hebben en van heinde en verre mensen aantrekken.

Foto: © Cor Niemantsverdriet

Meer informatie

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed