Frontstad Roermond – burgers in de vuurlinie tijdens WO-2

Google Maps

Al op 10 mei 1940, maar vooral aan het eind van de Tweede Wereldoorlog lag Roermond in de vuurlinie. Limburg beleefde geen hongerwinter, maar wel felle gevechten om de Maas.

De burgerbevolking leed maandenlang onder razzia’s, bombardementen en beschietingen. De spanning liep op en de Duitsers traden hard en genadeloos op. Vanaf eind januari 1945 werden de meeste inwoners geëvacueerd naar de noordelijke provincies. Toen Roermond op 1 maart bevrijd werd, was het een kapotgeschoten spookstad.

De tentoonstelling ‘Frontstad Roermond – burgers in de vuurlinie tijdens WO-2’ (23 januari 2020 t/m 23 augustus 2020) is samengesteld door Eric Munnicks. Hij presenteert een indrukwekkende verzameling voorwerpen en documenten uit de oorlog in Roermond. Veel daarvan is voor het eerst te zien voor publiek, zoals unieke foto’s, bezittingen van korporaal Piet Touw, die 10 mei 1940 als eerste Nederlander sneuvelde bij de Buggenummerbrug, het werkkampjasje van een Arbeitseinsatz-slachtoffer en het originele uniformjasje en persoonlijke bezittingen van generaal John B. Anderson, de bevrijder van Roermond – maar ook objecten van de verslagen vijand, zoals de jas waarin een Roermondse SS’er terugkeerde uit Russische krijgsgevangenschap.

Share
Meer informatie

Contactgegevens

Historiehuis

Neerstraat 11
6041 KA Roermond

Meer foto's
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed