Fluweelengrot Valkenburg

Google Maps
Share

Fluweelengrot kapelNauw verbonden met de rijke historie van de Kasteelruïne is de Fluweelengrot, het gangenstelsel onder de Kasteelruïne. De Fluweelengrot is vermoedelijk in de 11de of 12de eeuw ontstaan.

Mergel werd door zogenaamde ‘blokbrekers’ gedolven uit de grot, om te gebruiken als bouwsteen voor de bouw van onder andere het Kasteel van Valkenburg. Het resultaat van deze mergelwinning is een uitgebreid labyrint van oude en grillige gangen.

De ‘geheime vluchtgangen’, die pas in 1937 herontdekt zijn, maakten het ridders en hun krijgsknechten mogelijk het belegerde kasteel ongezien te ontvluchten en de vijand in de rug aan te vallen of stiekem bevoorrading te halen. Zo vertelt een van de legendes over Brabanders, die maar niet snapten waarom er op het kasteel nog steeds gefeest werd na een lange periode van belegering. Zij wisten niet dat de troepen via de vluchtgangen bevoorraad werden vanuit Brabant, waar de belegeraars bij terugkomst ontdekten dat hun landerijen geplunderd waren!

De Fluweelengrot herbergt tal van geheimen en een schat aan indrukwekkende wandschilderingen, inscripties, vreemde sculpturen in de zachte mergelwand en een romantische kapel daterend uit de Franse tijd (18e eeuw). In de Tweede Wereldoorlog, tijdens de bezetting door de Duitsers diende de grot als schuilplaats voor de Valkenburgse bevolking en Amerikaanse troepen.

Bekijk de tijden van de rondleidingen door de Fluweelengrot en de entreeprijzen.

Meer informatie

Contactgegevens

Fluweelengrot Valkenburg

Daalhemerweg 27
6301 BJ Valkenburg aan de Geul

Tel.: +31 (0)43 82 000 40

www.fluweelengrot.nl


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed