Filmfestival Tijdsbeeld 2017

Terug Google Maps

Cultuurhistorische films verbeelden Limburg van vroeger en nu

Op zondag 26 november a.s. vindt in Filmtheater De Nieuwe Scène (Nieuwstraat 13) in Venlo de derde editie van Filmfestival Tijdsbeeld plaats, een initiatief van het Limburgs Museum en het Huis voor de Kunsten Limburg.

Van 11.00-18.00 uur worden die dag negen cultuurhistorische films van vrijetijdsfilmers vertoond. Het filmaanbod is zeer gevarieerd. De festivalbezoeker krijgt portretten van Limburgse kunstenaars voorgeschoteld, dorps- en stadsgezichten van vroeger en nu, belangrijke regionale gebeurtenissen, een tocht langs religieus erfgoed en een verhaal over opgroeien in Limburg. De maker van de ‘meest betekenisvolle filmproductie van Limburg’ krijgt uit handen van een vakjury (met o.a. historicus Fred Cammaert) de Servaas Huysprijs overhandigd. De prijs bestaat uit coaching door CineSud bij het maken van een nieuwe film en een vertoning tijdens het Limburg Film Festival 2018.

Tickets voor Filmfestival Tijdsbeeld kosten € 8,50 en zijn verkrijgbaar bij Filmtheater De Nieuwe Scène (via www.nieuwescene.nl en aan de kassa).

Voor het tweejaarlijkse Filmfestival Tijdsbeeld wordt gezocht  naar de beste actuele documentaires, speelfilms en reportages over het Limburg van vroeger en nu. De inzendingen van dit jaar laten een bont palet aan verhalen zien, in beeld gebracht door ervaren vrijetijdsfilmers. Zij leggen met hun films onderwerpen bloot die dichtbij hen staan en die ze onbevangen (zonder tussenkomst van omroepen, financiers of distributeurs) kunnen vormgeven en vertonen. Dit levert onderwerpen op die hun professionele filmcollega’s vaak noodgedwongen laten liggen. Tijdsbeeld biedt filmmakers die deelnemen tevens een (extra) podium. Met name voor vrijetijdsfilmers die zich willen onderscheiden binnen het genre ‘documentaire’. Het festival dient tevens als opstapje naar meer bekendheid. Zo leidde de vertoning en bekroning van de film De Meysberg: sporen door de tijd van Peter Crins (een ontroerende schets van enkele Midden-Limburgse familiegeneraties in de context van de Europese geschiedenis van de 20ste eeuw) tijdens de eerste editie van Tijdsbeeld tot een succesvolle roulatie van de film in Limburgse en Belgische bioscopen.

Tijdsbeeld zorgt ervoor dat betekenisvolle, cultuurhistorische filmproducties worden bewaard voor de toekomst. De film die in de prijzen valt, wordt namelijk opgenomen in het filmarchief van het Limburgs Museum. De gegarandeerde vertoning tijdens het Limburg Film Festival 2018 zorgt er niet alleen voor dat nog meer personen de film zien, maar laat de film in kwestie ook schitteren naast grote, professionele filmproducties uit Limburg. Het professionele coachingstraject dat de prijswinnaar krijgt aangeboden, geeft de maker tevens de kans om zich (nog meer) te verdiepen en te specialiseren in het filmvak.

Kijk voor meer informatie, het programma en een overzicht van de films die tijdens Filmfestival Tijdsbeeld vertoond worden op www.hklimburg.nl/tijdsbeeld.

Share
Meer informatie

Contactgegevens

in Filmtheater De Nieuwe Scène

Nieuwstraat 13
Venlo

Meer foto's
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed