Expositie Roger Meulenberg in Theater Landgraaf

Google Maps

Deze expositie vindt plaats in het kader van het 25-jarig bestaan van Jeugdtheater Landgraaf.
Roger Meulenberg is drama-docent bij de Jeugdtheaterschool Landgraaf.
Hij geeft les aan de jongeren-theater-groep 5 (15 tot 18 jaar) en hij is daar regisseur van de productiegroep Mesjogge (18 t/m 34 jaar).
Er zijn grote overeenkomsten tussen zijn manier van lesgeven, de theaterstukken die hij (schrijft en) maakt en zijn tekeningen.

De schilderijen van Roger Meulenberg vertellen altijd een verhaal. De personages op de doeken zijn cartooneske figuren: karikaturen; humoristische voorstellingen van personen, (vermenselijkte dieren of verdierlijkte mensen), waarbij de meest kenmerkende trekken sterk overdreven worden. De cursisten van Roger Meulenberg zullen zeker overeenkomsten herkennen in zijn stijl, zijn gevoel voor humor op de doeken en zijn manier van lesgeven.

Geïnspireerd door Willy Vandersteen (Suske en Wiske), Uderzo en Goscinny (Asterix) en Franquin (Guust Flater) ging Roger fanatiek aan de slag met het creëren van eigen stripverhalen en cartoons. Later worden dat karikaturen. Uiteindelijk gaat de voorkeur uit naar het tekenen van illustraties (geïnspireerd door talloze prachtige kinderboeken) met materialen als aquarel en gouache. Tot nu toe zijn favoriete stijl.
Zijn huidige inspiratiebronnen zijn o.a. Jean Baptiste Mongo (Frans fantasieschrijver en illustrator), Rien Poortvliet en Anton Pieck.

Belangrijk in de tekeningen van Roger is de uitdrukkingskracht van zijn figuren (waaruit zijn voorliefde voor dieren spreekt). Een uitdrukkingskracht die direct herkenbaar is en binnenkomt bij de toeschouwer.
Zoals een acteur op het podium een karakter uitvergroot, zo vergroot Roger de uitdrukkingskracht van zijn figuur op doek. Hij tekent ze in een realistische pose waardoor ze herkenbaar zijn en ook eigenschappen herkent kunnen worden.
Net als de verschillende kunstvormen (theater, muziek, beeldend) kan een tekening ontroeren, direct binnenkomen, iemand raken. “Al deze kunstvormen hebben een universele taal. Het verbindt mensen, biedt een uitlaatklep”.

Binnen de stijl van Roger staat humor centraal. Dit is een bewuste keuze. “Met humor kun je immers zware onderwerpen relativeren en maak je de afbeelding op de tekening toegankelijk. Mensen begrijpen de boodschap”.
Waren zijn karikaturen eerst vooral sarcastisch, nu is er veel meer ruimte en aandacht voor subtiliteit, voor details. Maar in alles blijven de krachtige uitdrukkingen overeind.
Al zijn getekende figuren komen uit zijn eigen fantasie denkwereld. Ook wel een gekscherend “Rogeriaans” genoemd.

Als theaterdocent daagt hij de cursisten uit om het karakter uit te vergroten: wat heeft het karakter meegemaakt, wat doet je karakter in de voorhanden zijnde situatie? Gevoelens liggen dicht bij elkaar en kennen verschillende lagen. Toneel heeft de intentie om deze waaier van gevoelens over te brengen op het publiek.

Logo Theater Landgraaf

Op eenzelfde wijze gaat Roger aan de slag met zijn figuren op het doek. De verhalen die zijn tekeningen vertellen zijn absurde verhalen met een realistische ondertoon. De weergave is bewust plausibel. De achterliggende boodschap moet wel geaccepteerd kunnen worden. Zo ontstaan illustraties die een boeiend verhaal neerzetten en die aandacht blijven trekken.
Zijn huidige vorm van tekenen nodigt uit om mee op reis te gaan in een realistische fantasiewereld. Een wereld die ook voor kinderen heel herkenbaar is.
Ambities voor de toekomst heeft Roger zeker.
Met al de tekeningen, die nu nog geduldig in de tekenmap zitten, zou hij graag meer expo’s willen vullen. Daarnaast heeft Roger een droom om met zijn huidige illustraties een bijdrage te mogen leveren aan het ontstaan, realiseren van een kinderboek.

De entree is gratis.
Aanvang: 19.00 uur (tot 21.00 uur)
Locatie: Theater Landgraaf, Kerkberg 4, 6374 ES Landgraaf

Share
Meer informatie

Contactgegevens

Theater Landgraaf

Kerkberg 4
6374 ES Landgraaf

Tel.: 045 - 531 09 29
E-mail.: info@theaterlandgraaf.nl

www.theaterlandgraaf.nl

Meer foto's

  • Niet Roger Meulenberg
  • Roger Meulenberg
  • Roger Meulenberg
  • Roger Meulenberg
  • Roger MeulenbergVisit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed