Expositie: Glastuinbouw na 1945: ‘Van wederopbouw naar hightech’

Google Maps

Tentoonstelling in Openluchtmuseum de Locht: Glastuinbouw na 1945: ‘Van wederopbouw naar hightech’

Het gebied dat nu bekend staat als de gemeente Horst aan de Maas kent van oudsher veel akker- en tuinbouw. 5 Na de tweede wereldoorlog heeft met name de tuinbouw een spectaculaire ontwikkeling doorgemaakt. Aanvankelijk nog veel op de volle grond maar al snel steeds meer “onder glas”. Ook in de kassen gingen de ontwikkelingen door. Men zocht naar mogelijkheden om de groei van het gewas te optimaliseren door betere voeding, klimaatbeheersing en ongediertebestrijding. Automatisering deed zijn intrede en de kasgrond werd vervangen door substraten. Deze ontwikkelingen hadden ook hun invloed op de mensen die hun brood verdienden in de glastuinbouw.

Er moesten in deze periode vaak ingrijpende besluiten genomen worden. Wat werd er besproken aan de keukentafel? Hoe gaan we de kas verwarmen? Hoe werden de plannen gefinancierd? Hoe en waar gaan we de producten afzetten? Is er opvolging in het bedrijf?

De rode draad in deze tentoonstelling is het feit dat het gezins- en familiebedrijf van kleinschaligheid doorgroeide naar steeds meer schaalvergroting, gepaard gaande met snel veranderende technologische en economische ontwikkelingen.

Deze tentoonstelling wordt gerealiseerd in de aspergetunnel. De kas wordt ook bij deze tentoonstelling betrokken.

Share
Meer informatie

Contactgegevens

Openluchtmuseum de Locht

Broekhuizerdijk 16 d
5962 NM Melderslo

Tel.: 077 3987320
E-mail.: info@museumdelocht.nl

www.museumdelocht.nl

Meer foto's
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed