De Salon Sittard-Geleen Sittard, wat verbeeld jij je?

Google Maps

Op zondag 16 december opent in Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen de tentoonstelling Sittard, wat verbeeld jij je? van Stichting De Salon Sittard-Geleen. De tentoonstelling viert dat Sittard dit jaar 775 jaar stadsrechten heeft.

De Salon
De Salon Sittard-Geleen biedt tweejaarlijks een podium aan kunstenaars, die een binding hebben met Sittard-Geleen. Zij zijn in Sittard-Geleen geboren, hebben er gewoond/gewerkt of wonen en werken er nog steeds en hebben een bijzondere fascinatie voor Sittard-Geleen en haar verleden. Voor de tentoonstelling ontwikkelen de kunstenaars nieuw werk in diverse kunstdisciplines: schilderen, tekenen, fotografie, grafiek, ruimtelijk, film, video, animatie en internet.

Sittard 775 jaar stadsrechten
Dit jaar viert De Salon dat Sittard 775 jaar stadsrechten heeft. Aan het einde van dit historische jaar blikt De Salon niet achteruit, maar vooruit. Met deze expositie is de Stichting De Salon nadrukkelijk op zoek naar toekomstvisioenen over Sittard. Het thema is: Sittard, wat verbeeld jij je? Aan de, door curator Joep Vossebeld, geselecteerde kunstenaars de uitdaging om deze prikkelende titel te vertalen naar beeldend werk.

De curator
Joep Vossebeld (Echt, 1989) is curator en kunstenaar. Veel van zijn projecten ontstaan door samenwerkingen met andere kunstenaars, schrijvers en muzikanten. Zo werkt hij vanaf 2011 met Charlotte Lagro en Chaim van Luit onder de naam Studio Oneindigheid en is hij sinds 2014 actief voor kunstenaarsinitiatief B32 in Maastricht. Ook is hij gast-curator voor Bonnefantenmuseum Maastricht, docent bij de Kunstacademie Tongeren, Kunstacademie Maastricht en Toneelacademie Maastricht. Binnen de Euregio is hij actief voor Creative Hub Euregio (CHE) en Space Collection Liège/Maastricht.

Curator Joep Vossebeld: “Ter gelegenheid van dit 775-jarige jubileum selecteerde ik een elftal kunstenaars om werk te maken dat stad en inwoners in een nieuw daglicht stelt. Soms is de link met het lokale direct en helder, maar vaker gidsen de werken ons vanuit Sittard naar plekken en tijden ver buiten ons bereik: het oppervlak van de zon, de versteende wouden van het carboon en de visioenen van een gelovige non op de hoogvlaktes van Peru. Een tentoonstelling als verzameling van observaties, opgravingen en toekomstdromen, die hun bron hebben in alles wat de kunstenaars als kenmerkend voor Sittard ervoeren. Waarin grote gebaren en kleine details de bezoekers hopelijk zullen verrassen, verbazen, inspireren of troosten.”

De kunstenaars
Chantal le Doux, Vanessa Mezzolla, Nathalie Brans, Laura van Eik, Lino Lithium, Eleni Kamma, Simone Schuffelen, Saskia Hendriks, Jens Brouwers, Jack Reubsaet, OTOMAX (collectief bestaande uit: Paul Devens, Nika Schmitt, Fran Hoebergen, Joep Hinssen en Mike Moonen).

De opening
Op zondag 16 december om 12.30 uur vindt de feestelijke opening van De Salon Sittard-Geleen plaats. De opening wordt verricht door Ger Koopmans, gedeputeerde Financiën, Sport en Cultuur van de Provincie Limburg en Jos Bessems, wethouder Binnenstedelijke ontwikkeling, Cultuur en Sport van de Gemeente Sittard-Geleen. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de Slagwerkgroep van de Philharmonie Sittard. De opening is gratis toegankelijk.

Zittert Gift
Speciaal voor De Salon en om te vieren dat Sittard 775 jaar stadsrechten heeft, heeft Peter van Deursen, bestuurslid van De Salon, het kunstwerk Zittert Gift ontworpen. Het kunstwerkje is vanaf 16 december te koop voor € 12,50 in de museumwinkel van Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen en in de VVV Limburg Winkel in Sittard.

Randprogramma
Bij de tentoonstelling van De Salon wordt (zoals gebruikelijk) een uitgebreid randprogramma georganiseerd. Zo kun je je bezoek aan De Salon combineren met een wandeling door Sittard. De wandelroute (met kortingsbonnen) is te koop bij Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen en de VVV Limburg Winkel in Sittard. Daarnaast geeft curator Joep Vossebeld rondleidingen door de tentoonstelling op 28 december om 11.00 uur en 9 januari om 14.00 uur (deze zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig entreeticket voor Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen). Ook staan er nog optredens van Harry Muyres, het Slagwerkensemble van de Philharmonie, filmcolleges en kunstenaarsgesprekken op de agenda.

De Salon Sittard-Geleen – Sittard, wat verbeeld jij je?
16 december 2018 t/m 27 januari 2019
Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen
Ligne 5, Sittard
Info: https://www.dedomijnen.nl/tentoonstellingen/expositie/de-salon-sittard-geleen/ en https://www.salonsittard-geleen.nl/

Foto: Reclamebureau Magenta Sittard, Gé Beurskens

Share
Meer informatie

Contactgegevens

Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen

Ligne 5
Sittard

Meer foto's
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed