De Geuren van de Provence: Aan tafel met Marcel Pagnol

Google Maps

La Cuisine du Poète
Literaire lezing, met bijpassende topgerechten
Woensdag 28 oktober en donderdag 29 oktober
Aanvang: 19.00 uur
Feestzaal Couven-Museum
Hühnermarkt 17, Aken

Door: Ton Reijnaerts

‘La cuisine du Poète’ begeesterd al jaren met beklijvende literaire en culinaire kost. Zeker sinds de aimabele, Francofiele, Christof Lang, chef-kok van het gerenommeerde Akense sterrenrestaurant La Becasse, de handen ineen heeft geslagen met de initiatiefneemsters Angelica Rieger, professor aan de RWTH Aachen en Irit Tirtey, van het Kulturbetrieb Aachen, streelt het door het Duits-Franse cultuurinstituut ondersteunde La cuisine du Poète’ de zintuigen.

Deelnemers verheugen zich ieder jaar opnieuw dan ook op het volgende highlight. In oktober prikkelen geuren uit de Provence en veelal grappige verhaalvertellingen van Marcel Pagnol. Het autobiografische boek ‘Mijn kinderjaren in de Provence: De gloriedagen van mijn vader/ Een kasteel voor mijn moeder – vertelt veel over de Franse (toneel)schrijver en cineast Marcel Pagnol (1895-1974).

Het onderwijzersgezin Pagnol, uit Marseille, brengt elke zomer door in de Provence. Terwijl vader Pagnol en oom Jules elke dag met stapels wild van de jacht terugkomen, trekt de kleine Marcel er met de boerenjongen Lili erop uit om vogelvallen te zetten in de heuvels. Met humor en warmte beschrijft Marcel Pagnol de zomervakanties vol simpele geneugten van een hecht gezin aan het begin van de twintigste eeuw. Zoals ook het geurige, zon doorstoofde berglandschap waar hij de mooiste dagen van zijn leven doorbracht.

Ook twee van Pagnols bekendste romans: ‘L’eau des Collines’ en ‘Jean de Florette’ zijn geïnspireerd op de Provençaalse jeugdherinneringen van de auteur. Ze spelen zich af in de heuvels van de Provence, nabij Marseille, in het begin van de twintigste eeuw. De romans werden in 1986 verfilmd. Bij Jean de Floretten werden de hoofrollen vervuld door Yves Montand, Gerard Depardieu en Daniel Auteuil. En bij Manon des Sources, geregisseerd door Claude Berri, waren Yves Montand, Daniel Auteuil en Emmanuelle Béart de beklijvende karakterspelers.

Beklijvend is ook de nalatenschap van Marcel Pagnol. Temeer omdat zijn complete oeuvre in dertig Pagnol Cigalon stripalbums is vastgelegd. Een project dat liefst vijftien jaar vergde. Van de streekgebonden, typisch Franse verhalen en het prachtige tekenwerk raak je gemakkelijk in vervoering. De bijpassende interpretaties uit de keuken vormen het toefje.

De kosten van de cultureel-culinaire ervaring bedragen 100 euro, incl. bijpassende wijn en tafelwater.

Er zijn maximaal 50 plaatsen beschikbaar. Dus tijdig reserveren wordt aangeraden.

Reserveren kan telefonisch via: 0049-241 432 4909 of per E-mail: kulturservice@mail.aachen.de

**Buiten de plaats aan tafel is het dragen van een mondkapje verplicht.

Share
Meer informatie

Contactgegevens

Feestzaal Couven-Museum

Hühnermarkt 17
Aachen

Meer foto's
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed