Coronaregels horeca en evenementen

Google Maps

Gasten in de horeca en bij evenementen moeten altijd 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden. Tenzij ze uit 1 huishouden komen. Daarnaast vindt er altijd een reservering en gezondheidscheck plaats. Horecagelegenheden zijn verplicht om bezoekers te vragen zich te registreren. Vanaf 21.00 uur worden geen nieuwe bezoekers meer toegelaten, om uiterlijk 22.00 uur sluiten de deuren.

Horeca
In restaurants, cafés en op het terras, binnen en buiten, houden gasten altijd 1,5 meter afstand tot elkaar (tenzij ze uit 1 huishouden komen), hebben ze een vaste zitplaats en leven ze hygiënemaatregelen (onder andere handen wassen en niezen in elleboog) na. Daarnaast vindt er altijd een reservering en gezondheidscheck plaats. Eet- en drinkgelegenheden (waaronder ook coffeeshops, shisha-lounges, bioscopen, casino’s, speelhallen, theaters, studentenverenigingen en stripclubs) in heel Nederland laten vanaf 21.00 uur geen nieuwe bezoekers meer toe worden.  Om uiterlijk 22.00 uur sluiten eet- en drinkgelegenheden hun deuren.

In de horeca is het verplicht bezoekers te vragen zich te registreren ten behoeve van bron- en contactonderzoek door de GGD bij een besmetting. Gasten registreren zich op vrijwillige basis. Als een gast geen toestemming wil geven, kan de toegang tot de horeca niet worden geweigerd. De verkeersstromen moeten goed gescheiden blijven. Onder voorwaarden mogen buiten ‘kuchschermen’ geplaatst worden als alternatief voor de 1,5 meter afstand.

Veel restaurants, cafés en terrassen hebben aanvullende (hygiëne)regels. Volg altijd de aanwijzingen op van het personeel.

Hoeveel gasten mag een restaurant, café of terras ontvangen?
Eet- en drinkgelegenheden mogen binnen maximaal 30 gasten per zelfstandige ruimte ontvangen en buiten 40 gasten. Dit is inclusief kinderen en exclusief personeel. Een restaurant met 2 aparte zalen (met eigen deur) mag in totaal dus 60 gasten ontvangen. Houd rekening met de maximale grootte van een gezelschap van 4 personen. Het is niet toegestaan om bijvoorbeeld een gezelschap van 20 personen te verdelen over 5 zelfstandige ruimtes.

Is een reservering, een vaste zitplaats en gezondheidscheck altijd verplicht in de horeca?
De horeca werkt binnen én buiten, ongeacht de aantallen bezoekers, op basis van reservering (van tevoren of aan de deur), een gezondheidscheck en het toekennen van een vaste zitplaats aan een tafel of aan de bar. Daarnaast wordt alle bezoekers gevraagd zich vrijwillig te registreren. Bezoekers laten naam en contactgegevens achter zodat de GGD contact kan opnemen bij een besmetting die verband houdt met de horecagelegenheid.

Met hoeveel personen mag een gezelschap een tafel reserveren?
Een gezelschap mag bestaan uit maximaal 4 personen (exlusief kinderen t/m 12 jaar) tenzij het gezelschap bestaat uit een huishouden. Als uw huishouden bestaat uit 6 personen (leeftijden van kinderen maken niets uit), dan kunt u gewoon een tafel reserveren. Dit is niet mogelijk voor bijvoorbeeld 2 gezinnen met beiden kinderen boven de 12 jaar. In dat geval bestaat uw gezelschap uit meer dan 4 personen die ouder zijn dan 12 jaar. Zijn de kinderen jonger dan 12 jaar, dan is het wel mogelijk. In dat geval tellen alleen de volwassenen mee in uw gezelschap.

Welke regels gelden er voor afhalen in de horeca?
Bij het afhalen van eten en drinken vindt geen gezondheidscheck plaats en zijn reserveren, een vaste zitplaats en het registreren van contactgegevens niet nodig. Uiteraard moet er bij afhalen worden voldaan aan de basisregels. Bijvoorbeeld 1,5 meter afstand houden. Het is aan de horecagelegenheid om te bekijken op welke wijze hier invulling aan wordt gegeven. Als mensen ter plekke iets willen eten of drinken (bijvoorbeeld in een fastfoodrestaurant), gelden dezelfde maatregelen als voor alle horecagelegenheden.

Afhaalrestaurants sluiten om uiterlijk 02.00 uur en verkopen na 22.00 uur geen alcohol meer.

Wat zijn de regels voor zalencentra en feestlocaties?
Voor zalencentra en feestlocaties (binnen én buiten) gelden dezelfde regels als voor de horeca:

  • Het maximum aantal personen waaruit een gezelschap kan bestaan is 4, tenzij het gezelschap bestaat uit een huishouden.
  • Het maximale aantal bezoekers binnen is 30 personen per ruimte en buiten is 40 personen (inclusief kinderen, exclusief personeel). Het afhuren van een zaal voor feesten en partijen kan niet. Bijvoorbeeld voor een verjaardag, jubileum, geboorte, borrel of personeelsuitje. Hier geldt ook een gezelschap van 4, tenzij u uit hetzelfde huishouden komt. Voor uitvaartplechtigheden en bruiloften gelden andere regels.
  • Er moet voldoende ruimte zijn om 1,5 meter afstand te houden.
  • Iedereen heeft een vaste zitplaats.
  • Gasten mogen niet van plek wisselen of dansen.
  • Bij binnenkomst is een gezondheidscheck verplicht.
  • Het is verplicht om te registreren wie er aanwezig zijn. Bezoekers werken hier vrijwillig aan mee en kunnen de toegang niet geweigerd worden als ze dit niet willen.
  • Bij klachten blijven mensen thuis, dit geldt ook voor bruiloften en uitvaarten.
Share
Meer informatie

Meer foto's
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed