Coronamaatregelen per 25 september

Google Maps
Share

Vanaf 25 september is er in alle horeca  binnen (behalve bij afhalen zoals in sportkantines), bij evenementen (zoals festivals en publiek bij professionele sportwedstrijden) en bij vertoning van kunst en cultuur (zoals in bioscopen en theaters) alleen toegang mogelijk met het coronatoegangsbewijs voor iedereen vanaf 13 jaar. Dat geldt binnen én buiten, met én zonder vaste zitplaats.

Vanaf 14 jaar moet het gebruik van het coronatoegangsbewijs samen met het identiteitsbewijs worden gecontroleerd. In alle horeca blijft de verplichte sluitingstijd tussen 00.00 en 06.00 uur gelden. Alle evenementen kunnen weer plaatsvinden met een coronatoegangsbewijs. Voor evenementen buiten geldt geen maximaal aantal bezoekers en geen verplichte sluitingstijd. Voor evenementen binnen met een vaste zitplaats is er ook geen maximaal aantal bezoekers of sluitingstijd. Evenementen binnen zonder vaste zitplaats kunnen maximaal 75% van de reguliere bezoekerscapaciteit toestaan en er geldt hier een verplichte sluitingstijd tussen 00.00 en 06.00 uur. Het kabinet werkt voor de nachthoreca en de ongeplaceerde evenementen met een capaciteitsbeperking aan steunmaatregelen. De uitwerking wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt.

U krijgt een coronatoegangsbewijs als u volledig bent gevaccineerd, een geldig herstelbewijs hebt of een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Testen blijft gratis voor iemand die geen herstel- of vaccinatiebewijs heeft.

Uitzonderingen coronatoegangsbewijs

Er zijn uitzonderingen voor het gebruik van het coronatoegangsbewijs. Hier is geen coronabewijs nodig voor toegang:

In de horeca bij:

 • Specifieke eet-  en drinkgelegenheden in uitvaartcentra, luchthavens (airside), wegrestaurants en tankstations naast snelwegen, en restauratiewagons in internationale treinen.
 • Op het buitenterras.
 • Verblijf in hotels, op campings en vakantieparken, bij de eet- en drinkgelegenheden op deze plekken geldt het coronatoegangsbewijs wel.
 • Locaties zoals buurt- en wijkcentra waar het gaat om georganiseerde dagbesteding voor kwetsbare groepen.
 • Een eet- of drinkgelegenheid met alleen een afhaalfunctie. Bij gelegenheden waar je zowel kunt afhalen als ter plekke eten en drinken, geldt deze uitzondering niet.

Bij bepaalde locaties en evenementen:

 • Uitvaarten.
 • Warenmarkten.
 • Doorstroomlocaties zoals musea, winkels, delen van attractieparken.
 • Doorstroomevenementen zoals kermissen en beurzen.
 • Bibliotheken.
 • Dagbesteding in buurt- en wijkcentra.

Basisregels blijven
Veel maatregelen verdwijnen, er kan weer heel veel, maar het virus is niet weg. De basisregels blijven onverminderd van belang, ook als je al gevaccineerd bent. De basisregel ‘verplicht 1,5m afstand houden’ verandert in een dringend advies om afstand te houden. Het blijft verstandig om elkaar de ruimte te geven en dan blijft 1,5 meter de veilige afstand. Deze basisregel helpt aantoonbaar om besmetting te voorkomen.

Ook handen wassen, geen handen schudden, hoesten en niezen in de elleboog, thuisblijven en testen bij klachten bij de GGD en regelmatig zorgen voor frisse lucht in binnenruimtes draagt hier allemaal aan bij.

Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken wordt aangepast: werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is. Werkgevers en werknemers maken zelf afspraken over een goede verdeling tussen werk en thuis.

Mondkapjes in OV
Op het vliegveld (in ieder geval vanaf de securitycheck en verder op plekken die door het vliegveld worden aangewezen zoals vertrek- en aankomsthallen), in treinen, bussen, trams, metro, taxi’s en ander bedrijfsmatig persoonsvervoer blijft het gebruik van een mondkapje verplicht. De verplichting vervalt op perrons en stations.

Reizen
Vanaf 22 september veranderen de quarantaineregels voor reizen naar Nederland. Gevaccineerde reizigers uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk of andere zeer hoogrisicogebieden hoeven niet meer in quarantaine. Bereid je reis goed voor en kijk voor vertrek op wijsopreis.nl en reizentijdenscorona.nl.

Bron: Rijksoverheid.nl

Meer informatie

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed