Concertlezing Wort trifft Musik met Sebastian Koch

Google Maps

24.11.2019, 16:00 uur
‘Kreutzersonate’
Sebastian Koch – Recitatie
Anna Buchberger – Piano
Erik Schumann – Viool

Ballsaal im Alten Kurhaus
Komphausbadstr.19
52062 Aachen

Door Ton Reijnaerts

De Kreutzersonate, de ophefmakende novelle over het verlangen en zuivere liefde die Leo Tolstoj eind negentiende eeuw schreef, verwijst naar een muziekstuk dat Beethoven, die in het verhaal voorkomt, eerder schreef. De Kreutzersonate (Russisch: Крейцерова соната, Krejtserova sonata) is een novelle in de vorm van een raamvertelling over een ongelukkig huwelijk. Tolstoj werkte eraan van oktober 1887 tot december 1889. De Kreutzersonate werd voor het eerst in 1891 gepubliceerd.

In notendop: Pozdnysjev zou uit jaloezie zijn echtgenote hebben vermoord. De vioolvirtuoze zou bevleugeld door Beethovens Kreutzersonate overspel hebben gepleegd met de man met wie ze altijd musiceert. Vreemd genoeg zegt Tolstoj nergens expliciet dat Pozdnysjevs vrouw écht overspel gepleegd heeft. Pozdnysjev betrapt hen er slechts op dat ze samen zitten te eten. Toch is het aannemelijk dat ze hem inderdaad bedrogen heeft, want ze ontkent het niet meer op het einde. Daarbij werd in die tijd seksueel gedrag nooit expliciet beschreven.

De eerste uitgave van Kreutzersonate werd dan ook meteen verboden. Tolstojs echtgenote Sofia Tolstoj ging daarop persoonlijk naar tsaar Alexander III, waarna publicatie alsnog plaatsvond. Echtgenote Sofia schreef in 1893 overigens ook een literair antwoord op Kreutzersonate. De Nederlandse titel luidt: ‘Een zuivere liefde’. Uit het boek blijkt dat Sofia zich de Kreutzersonate, het beroemde werk van haar echtgenoot, wel degelijk persoonlijk heeft aangetrokken. Het boek van Sofia stamt uit 1893, maar werd pas voor het eerst in 1994 in Rusland uitgegeven met als titel: Чья вина?

Sebastian Koch, die in Aken de recitatie voor zijn rekening neemt, is een van de meest succesvolle Duitse acteurs en toneelspeler van zijn generatie. Veel lof en roem oogstte hij met zijn prestatie in het historische Tv-drama ‘Napoleon’, met Isabella Rossellini, Gérard Depardieu en John Malkovich als medespelers. Kort daarna maakte Sebastian Koch ook grote indruk als tegenspeler van Catherine Deneuve in ‘Marie und Freud’.
Voor zijn vertolking van Klaus Mann ontving hij de Bayerische Fernsehpreis.
Naast zijn grote acteerprestaties begeestert hij het publiek ook altijd opnieuw met zijn concertlezingen.

Tickets kosten 35 euro in de voorverkoop, kaarten aan de kassa van Altes Kurhaus kosten 41 euro. De kaarten zijn indien nog beschikbaar vanaf 1 uur voor de voorstelling verkrijgbaar.

Meer informatie www.altes-kurhaus-aachen.de/veranstaltung.

Tickets zijn te verkrijgen via de bekende voorverkoopadressen alsook via het Kulturbetrieb der Stadt Aachen: tel: 0049-241 432-4909 of e-mail: kulturservice@mail.aachen

Share
Meer informatie

Contactgegevens

Ballsaal im Alten Kurhaus

Komphausbadstrasse 19
Aachen

Meer foto's
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed