Bijzondere expositie ‘Wereldwonderen van Mechanische muziek’ in Kasteel Arcen

Google Maps

Van zaterdag 6 juli t/m zondag 18 augustus is Kasteel Arcen gevuld met muziek!

Wordt verrast door de wondere wereld van mechanische, zelfspelende muziekinstrumenten zoals pianola’s, orchestrions, reproductie piano’s, speeldozen, draaiorgels en grammofoons. Ga terug in de tijd en ervaar hoe de muzikale wereld er uit zag toen er nog geen radio’s, CD spelers of streamingdiensten bestonden. Welke instrumenten sierden toen salons en woonkamers, en welke muziek werd er geluisterd?

Van zaterdag 6 juli t/m zondag 18 augustus is Kasteel Arcen gevuld met muziek! In samenwerking met de Nederlandse Pianola Sociëteit organiseert Kasteeltuinen Arcen een bijzondere expositie die in de zomermaanden in het Kasteel te bewonderen is. Deze expositie laat bezoekers kennis maken met een stukje muziekhistorie die langzaam in de vergetelheid dreigt te raken. Bezoekers horen als het ware het verleden en beleven hetgeen onze voorouders meemaakten. Met het eeuwenoude Kasteel Arcen als decor voor deze expositie waan je je terug in de sfeer van weleer.

Muzikale ervaring uit het verleden voor jong en oud
Om zowel jong en oud te laten ervaren hoe nog maar relatief kort geleden klanken werden gereproduceerd is een interactief programma gemaakt rondom de juwelen uit de mechanische instrumentenwereld. Er zijn dagelijks meerdere malen rondleidingen te volgen met uitleg over de collectie en de mechaniek achter de bijzondere instrumenten. Omdat de instrumenten uit de tijd komen van voor de elektriciteit, heeft deze tentoonstelling vooral voor jonge bezoekers een bijzonder karakter. De speciaal geschreven kinderliedjes en wijsjes voor deze instrumenten zullen naar hartenlust geluisterd en meegezongen kunnen worden door de “kleinste” bezoekers en hun (groot)ouders.  Het interactief bezig zijn met de instrumenten geeft de bezoeker een bijzondere muzikale ervaring uit het verleden. Bezoekers kunnen zelf een pianola ‘besturen’. Dat is een uitdaging op zich en zal resulteren in een exclusief diploma voor deze expositie in Arcen. Ook het bespelen van een handorgel zal, na een geslaagde inspanning, leiden tot een heus draaiorgel-diploma.

Unieke collectie instrumenten
Kasteel Arcen is deze zomer het muzikaalste kasteel van Limburg. De expositie heeft een aantal zeer bijzondere instrumenten bij elkaar gebracht waardoor een stuk klinkend erfgoed wordt getoond aan het publiek. In het Kasteel zijn meer dan 35 muziekinstrumenten uit de periode 1800 tot begin 20ste eeuw te bewonderen en uiteraard ook te beluisteren. De instrumenten spelen allemaal nog en laten ‘live’ registraties horen van o.a. Rachmaninoff, Debussy en Gershwin. Heel bijzonder, zeker voor de échte liefhebber, is de komst van het zo genaamde “achtste wereldwonder” uit de wereld van de mechanische muziekinstrumenten naar Kasteel Arcen: de Hupfeld Phonoliszt – Violina. Dit volstrekt unieke instrument, in de volksmond “de vioolspeler” genoemd, werd voor het eerst aan het publiek gepresenteerd op de 17de editie van de wereldtentoonstelling te Brussel in 1910. Dit jaar zal een identiek exemplaar te bewonderen zijn in Arcen.

De collectie is met zorg samengesteld door de Nederlandse Pianola Sociëteit en de instrumenten zijn uitgeleend door diverse musea en particuliere collecties.

Zomeractie – kinderen gratis toegang
Ook voor kinderen is de expositie een luisterrijke ervaring! Zij kunnen een heus draaiorgeldiploma behalen door, na uitleg van de expert, zelf een muziekstuk te spelen. Bovendien hebben kinderen t/m 17 jaar in de maanden juli en augustus gratis toegang (één kind per betalende volwassene of seizoenkaarthouder).

Over Kasteeltuinen Arcen
In het pittoreske dorpje Arcen, gelegen in de prachtige Maasduinen van Noord-Limburg ligt Kasteeltuinen Arcen. Kasteeltuinen Arcen is een van de meest veelzijdige bloemen- en plantenparken van Europa. Het park is 32 hectare groot en heeft meer dan 15 unieke tuinen en een historische buitenplaats met 17de-eeuws kasteel.

Share
Meer informatieVisit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed