Bacteriën, plastic en regen tijdens gratis lezingenreeks Dutch designers in Cube

Google Maps

Drie Nederlandse designers geven in aanloop naar de opening van de expositie Nature – Cooper Hewitt Design Triennial in collaboration with Cube design museum een workshop of lezing in Cube design museum te Kerkrade. Van alle drie designers is straks werk te zien in de expositie.

Met de lezingen biedt Cube vast een voorproefje op de expositie. Op 20 maart en 3 april geeft Teresa van Dongen een workshop, waarbij deelnemers micro-organismen in de eigen omgeving in kaart gaan brengen. Op 31 maart vertelt designer Shahar Livne over haar project Metamorphism, waarin zijn speculeert over een toekomst waarin plastic als nieuwe grondstof zal worden gebruikt. Tot slot vertelt designer Aliki van der Kruijs op 14 april over het project Made by Rain, over een unieke techniek die regen vastlegt op textiel. Deelname is na aanmelding gratis. Aanmelden kan via de website van Cube design museum.

20 maart & 3 april 2019, 15.00-17.00 uur: workshop Mapping your microbial surrounding door Teresa van Dongen
Teresa van Dongen (1988, winnaar Young Designer Award tijdens Dutch Design Week 2015) werkt op het snijvlak van biologie en design. Ze onderzoekt de natuurlijke eigenschappen van micro-organismen en zet deze in in haar designs. Veel soorten micro-organismen zijn onmisbaar in ons ecosysteem. Tijdens haar tweedaagse workshop in Cube gaan de deelnemers aan de slag met het visualiseren van micro-organismen in de dagelijkse omgeving. Op de eerste dag gaan deelnemers in tweetallen een voedingsbodem voor de micro-organismen en een sample maken van een oppervlak naar keuze; van het aanrecht tot je navel, overal zijn ze te vinden. Na twee weken zijn de samples gegroeid en worden ze bekeken, geanalyseerd en geconserveerd. Deelname is, na aanmelding, gratis. Aanwezigheid op beide dagen is vereist.

31 maart 2019, 14.30-15.30 uur: lezing Metamorphism door Shahar Livne (voertaal Engels)
Designer Shahar Livne (1989) vertelt op zondag 31 maart 2019 in Cube meer over haar onderzoeksproject Metamorphism. In dit project stelt Livne zich een toekomst voor waar we plastic, dat nu de oceanen en aarde vervuilt, zullen ontginnen als een nieuwe grondstof. Deze grondstof kan vervolgens weer ambachtelijk bewerkt worden. Kunststoffen zullen dan niet meer gemaakt worden, maar alleen nog ontgonnen uit de natuur, waar het ooit als afgedankt materiaal terecht is gekomen. Als resultaat van het onderzoek heeft Livne het nieuwe materiaal Lithoplast gecreëerd. Meer over het project en lithoplast vertelt Shahar Livne tijdens haar lezing, die na aanmelding gratis toegankelijk is.

14 april 2019, 14.30-15.30 uur: lezing Made by Rain door Aliki van der Kruijs
Geïnspireerd door haar opa die twaalf jaar lang het weer van die dag op jaarkalenders bij heeft gehouden, is Van der Kruijs zelf op zoek gegaan naar een manier om het weer vast te leggen. Tijdens deze lezing geeft de Nederlandse designer Aliki van der Kruijs (1984) uitleg over dit project: “Made by Rain”. Ze ontwikkelde een eigen techniek genaamd “pluviagrafie” om regen op textiel te vangen en te fixeren. Elke “Made by Rain”-stof is uniek en bevat gegevens over de weersomstandigheden, locatie etc. van de dag waarop het stuk textiel tot stand is gekomen. De lezing van Aliki van der Kruijs is, na aanmelding, gratis toegankelijk.

Share
Meer informatie

Contactgegevens

Cube design museum

Museumplein 2
6461 MA Kerkrade

Meer foto's
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed