Appelesienesjmiete

Google Maps

Op dinsdag 5 maart 2019 staat vanaf 13.33 uur het traditionele appelesienesjmiete op het programma in Sittard. De kreet “appelesiene, appelesiene, appelesiene” schalt deze dag weer vele malen door de historische Sittardse binnenstad.

Op de Markt en omgeving delen tientallen fraai uitgedoste en onherkenbare laammaekesj (de zogenaamde hoeraes) duizenden sinaasappels uit. Zoals te doen gebruikelijke rollen en gooien zij het lekkere, sappige, oranje, bolvormig fruit naar de aanwezige enthousiaste kinderen.

Dit gebruik stamt uit de vroegste geschiedenis van De Marotte die opgericht zijn in 1881. Dit jaar worden de inmiddels jarenlange traditionele elementen versterkt met hedendaagse activiteiten. De aanwezige ‘appelesienesjmieters’ zullen de kinderen uitzoeken en meenemen naar het podium. De beste jeugdige kandidaat mag zich een jaar lang ‘Appelesienesjmieter van 2018’ noemen en ontvangt een mooie herinnering.

De ‘Klup Ummer naat’, een groep bestaande uit een mix van (oud-)brandweermedewerkers, familie en vrienden, zal tijdens het ‘appelesienesjmiete’ met een bakfiets op de Markt aanwezig zijn. Op deze fiets hebben ze een sinaasappelpers staan, zodat kinderen de gevangen sinaasappels gratis kunnen laten uitpersen voor een lekker, vers glaasje sinaasappelsap.

Om 18.11 uur haalt culturele vereniging De Mander het masker van het balkon van restaurant ‘De Kroon’. Dan volgt een gevarieerd programma dat om 21.33 uur de menigte carnavalisten naar het Kloosterplein leidt, waar het masker op een nieuwe en eigentijdse manier wordt begraven.

Share
Meer informatie

Contactgegevens

Markt
Sittard

Meer foto's
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed