Akaratos – Textiele werken van Marjan Eggels

Google Maps

Op zaterdag 8 september om 16 uur opent in het Cuypershuis Roermond de expositie ‘Akaratos’ met textiele werken van Marjan Eggels. Als inspiratie en uitgangspunt dienden de sjablonen van architect/ontwerper Pierre Cuypers.

Met hedendaagse en ambachtelijke technieken zocht ze naar de gewenste vorm van haar associaties bij deze sjablonen. Breien, spinnen, laseren, borduren, er is bijna geen techniek te noemen of Marjan Eggels past die toe in haar textielkunst. De expositie is nog te zien tot en met 13 januari 2019.

De kunstwerken zijn tot stand gekomen in het eigen atelier en in samenwerking met speciale ateliers zoals SteM in Sint-Niklaas, het Spark Lab in Rosmalen en het Textielmuseum in Tilburg. Het kunstproject wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van Provincie Limburg.

Eigenzinnige textielkunst geïnspireerd op Cuypers
De titel van de expositie verwijst naar Marjans atelier waar ze werkt aan haar vaak experimentele textielkunst. Die naam is doelbewust gekozen omdat die zo goed past bij het karakter van haar en van haar werk. ‘Akaratos’ betekent ‘eigenzinnig’.

Van jongs af aan geboeid door textiel volgt ze mode-opleidingen aan de Academie Beeldende Kunsten te Maastricht en bij ArtEZ in Arnhem. Daarbij ontwikkelt ze een fascinatie voor patronen en structuren.

Met haar gebreide vazen trekt ze als textielkunstenaar de aandacht tijdens de presentatie ‘Meesterlijk’ bij de Dutch Design Week in 2010. De Italiaanse interieurarchitecte Rossana Orlandi en de New Yorkse kleding- en accessoireswinkel ‘Anthropologie’ behoorden tot haar klanten en vormden zo een belangrijke stimulans voor haar carrière.

Bij een bezoek aan het Cuypershuis wordt ze geraakt door de sjablonen van architect/ontwerper Pierre Cuypers. Deze sjablonen dienden als inspiratie en uitgangspunt voor de kunstwerken die te zien zijn in de expositie ‘Akaratos’.

Aandacht voor Cuypers in zijn geboortestad Roermond
Het Cuypershuis in Roermond is het voormalige woonhuis en de werkplaats van de architect en ontwerper Pierre Cuypers (1827 -1921). Hier ziet u naast een vaste presentatie doorlopend diverse exposities. Leer Pierre Cuypers kennen: zijn leven en werk als architect én hoe hij voor velen een inspiratiebron was. U ziet onderwerpen die voor de negentiende-eeuwse ontwerper relevant waren én actuele thema’s. Het Cuypershuis profileert zich bovendien als platform voor hedendaagse interieurvormgeving.

Akaratos, textiele werken van Marjan Eggels
Van 8 september 2018 t/m 13 januari 2019
Cuypershuis, www.cuypershuisroermond.nl

Het Cuypershuis is geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 16.30 uur.

Share
Meer informatie

Contactgegevens

Cuypershuis

Pierre Cuypersstraat 1
6041 XG Roermond

www.cuypershuisroermond.nl

Meer foto's
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed