AIDA in Opera Royal de Wallonië is een fascinerend vooruitzicht

Google Maps

AIDA
GIUSEPPE VERDI
03:00
ITALIAANS MET NEDERLANDSE BOVENTITELING
PREMIÈRE: DINSDAG 26 FEBRUARI, 20.00
VERDERE UITVOERINGEN OP:
28 februari, 1 maart, 3 maart, 5 maart, 7 maart, 9 maart, 10 maart, 12 en 14 maart

Door: Ton Reijnaerts

Met superlatieven moet je voorzichtig zijn, maar toch waag ik het erop: AIDA staat voor een kunstwerk en een onvergetelijke avond. De nieuwe productie van Opéra Royal de Wallonië-Liège wordt echter een van de beste muzikale ervaringen van je leven. Garant daarvoor staan de geniale regie van Stefano Mazzonis di Pralafera, het unieke vermogen van dirigente Speranza Scappucci en een fantastische rolbezetting met toppers als Serena Farnocchia en Donata D’Annunzio Lombardi als Aida, Gianluca Terranova en Luciano Ganci als Rademés en de onvolprezen Nino Surguladze. Dat alles gebundeld met fantastische decors geven Aida, onbetwist een van de populairste opera’s uit de muziekgeschiedenis in Luik ongekende straalkracht.

Het verhaal
Amneris, de dochter van de farao, is verliefd op een Egyptische kapitein van de garde, Radames. Die is echter verrukt van de jonge slaaf Aida, dochter van de gevangengenomen koning van Ethiopië. Na een glorieuze overwinning laat Radames zich leiden door zijn liefde voor Aida en verraad zijn mensen. Hij wordt tot de dood veroordeeld en levend begraven. Aida kiest ervoor om het lot van Radames te delen en sterft met hem.
Bij de inauguratie van het Suezkanaal wilde de Khedive van Egypte de vieringen markeren door middel van een grote operavoorstelling. Hij vroeg Verdi om een werk te componeren voor de opening van de Opera van Caïro, die speciaal voor die gelegenheid was gebouwd. De beroemde Egyptoloog Mariette bedacht het complot en zag erop toe dat de uitvoering getrouw was aan de kennis die hij bezat over de Oudheid. Om technische redenen werd de eerste uitvoering van Aida uitgesteld tot 1871. Na een triomfantelijk debuut in Caïro, kreeg Aida al snel een eerste optreden in het gerenommeerde operahuis, La Scala in Milaan.

Thebaanse trompetten
De zeer veeleisende rol van Aida geschreven voor de grote Teresa Stolz die schitterde in de Italiaanse première van het werk, wordt in Luik subliem ingevuld. Hetzelfde geldt voor de weelderige koor en orkest ondersteuning. De symfonische stijl, inclusief het gebruik van de beroemde Thebaanse trompetten in de stijl van de oudheid, die illustratief is voor de pracht en bekendheid van de Aida-uitvoering komen in de schitterende Opera Royal de Wallonië dan ook optimaal tot haar recht.

Alle operavoorstellingen in Luik worden voorafgegaan door een educatieve introductie die voor iedereen toegankelijk is. Ze vinden plaats 30 minuten voor aanvang van de voorstelling, in gezelschap van een operaspecialist om een relevante presentatie van het werk te geven.

Meer info en tickets via: www.operaliege.be

Share
Meer informatie

Contactgegevens

Opéra Royal de Wallonië

Rue des Dominicains 1
Liège

Meer foto's
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed