Wereld Muziek Concours 2017 (WMC)

Terug Google Maps

Van 6 tot en met 30 juli 2017 vindt in het Zuid-Limburgse Kerkrade (NL) de 18e editie van het WMC plaats: ’s werelds grootste blaasmuziekfestival. Meer dan 20.000 muzikanten uit 32 landen en 5 continenten strijden dit jaar om een plek aan de wereldtop van de blaasmuziek. Tevens vinden er tal van concerten van topmuzikanten uit binnen- en buitenland plaats in de Rodahal in Kerkrade en het Parkstad Limburg Theater in Heerlen.

Spectaculaire openingsmanifestatie
Op zaterdagavond 8 juli wordt de 18e editie van het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade officieel afgetrapt met een waanzinnige openingsshow. In het Parkstad Limburg Stadion komt het thema van dit jaar ‘Breathing the World’ op een spectaculaire manier tot leven.

De show zal onvergelijkbaar zijn met alle eerdere edities en belooft een visueel en muzikaal spektakel. Voor het hele gezin, voor jong en oud, voor muzikanten en geïnteresseerde bezoekers. Met gasten uit verre landen maar ook uit de directe omgeving. Het is een feest zonder grenzen waar iedereen dezelfde taal spreekt; de taal van muziek. Het avondvullende programma vertelt het verhaal van WMC en haar unieke positie in de muziek. Vanuit Kerkrade wordt blaasmuziek gestimuleerd tot in alle hoeken van de wereld. Overal ervaart men het plezier van samen muziek maken…Breathing the World.

Mars- & Showwedstrijden
De Mars- en Showwedstrijden in het Parkstad Limburg Stadion staan gelijk aan spektakel. Vier weekenden lang strijden mars- en showbands van het allerhoogste niveau voor de winst in de First- & World Division. De vraag die iedereen bezighoudt, is of de Thaise deelnemers er in de Showwedstrijden opnieuw met de winst vandoor gaan tijdens deze 18e editie van het festival. In 2013 waren de Thai immers een gevreesde concurrent voor menig Nederlandse muzikant; de volledige top 3 werd dat jaar gedomineerd door deelnemers uit het koninkrijk in Zuidoost-Azië.

Zo’n 120 korpsen uit zestien landen staan in de startblokken om hun muzikale spierballen te laten zien in drie wedstrijdonderdelen: Mars, Marsparade en Show. In de Marsparade lijkt het opnieuw tot een confrontatie te komen tussen de beide Noord-Nederlandse toppers: Advendo en Pasveer. Maar Bicycle Band Crescendo en Fanfarenzug KSC Strausberg maken ook een goede kans om er met de titel vandoor te gaan.

Concertwedstrijden
De Rodahal en Parkstad Limburg Theater Heerlen vormen het strijdtoneel voor de concertwedstrijden. Brassbands, slagwerkensembles en harmonie- en fanfareorkesten van over de hele wereld brengen hun muzikale kwaliteiten over de bühne gedurende alle weekenden van het Wereld Muziek Concours.

Tijdens de aankomende editie maken veel titelverdedigers van WMC 2013 hun opwachting. Bij de brassbands verdedigen Manger Musikklag en de Spijkerpakkenband hun wereldkampioenstitel en bij de fanfares zijn het de Kempenbloei Achel en St. Caecilia Puth die opnieuw moeten laten zien dat ze de beste zijn. Bij de slagwerkensembles speelt Cadenza Twello voor de hoogste eer.

De sectie harmonie heeft verreweg het grootste aantal deelnemers. Zo’n 90 orkesten uit 20 verschillende landen in Noord- en Zuid-Amerika, Europa en Azië nemen aan deze wedstrijden deel. Waaronder diverse oud-kampioenen als CIM La Armonica de Buñol in de concertafdeling en De Volksgalm uit Riemst in de 1e divisie. In de concertcyclus treden meervoudig kampioen Ste. Cécile Eijsden en kampioen van de Dutch Open 2011 Banda Sinfonica uit Portugal op.

Concertcyclus
Naast de verschillende wedstrijdonderdelen biedt WMC een gevarieerd aanbod aan concerten. De liefhebber van verfijnde klanken kan bijvoorbeeld op 14 juli zijn hart ophalen bij optredens van onder meer het Metropole Orkest in samenwerking met de huidige top van het slagwerk: Martin Grubinger. Van de ‘Koning van de Balkan’ Goran Bregovic tot ‘Kapellenmusik vo Allerfeinsten’ met Algäu6 en de Böhmerkapel.

Goran Bregović
In de WMC-concertcyclus treedt dit jaar onder andere internationaal gelauwerd muzikant en componist Goran Bregović op. De Joegoslaaf, die bekend staat als Keizer van de Balkan, mixt traditionele zigeunermuziek met onmiskenbare popklanken. Deze veelzijdige musicus componeerde soundtracks voor films, zocht de samenwerking met rocker Iggy Pop en toert op dit moment met zijn Wedding and Funeral Band over de wereld. Op 18 juli staat hij in de Rodahal.

Guido’s Orchestra
Op 28 juli speelt Guido’s Orchestra een spectaculair pop meets classic-concert in de Rodahal. Het poporkest van Guido Dieteren – onder andere bekend van Symphonica in Rosso – speelt wereldwijd zalen plat. Na het grote succes van de tv-specials op de Markt in Kerkrade, heeft maestro Guido speciaal voor WMC een spetterend programma samengesteld.

Blechschaden Ensemble
Twee trompetten, een hoorn, een trombone, een tuba en een flinke dosis humor. Dat is het handelsmerk van het Blechschaden Ensemble van de Münchener Philharmoniker dat op 27 juli in de Rodahal staat. Onder leiding van de Schotse slagwerker Bob Ross en met toptrompetist Guido Seegers belooft dit een onvergetelijke avond te worden. Blechschaden, oftwel blikschade, staat in een lange traditie van uitzonderlijke ensembles die tijdens het WMC in de Rodahal hebben gespeeld.

WMC
WMC wordt sinds 1951 georganiseerd in de voormalige mijnstad Kerkrade. Het gebied kent een rijke historie op het gebied van blaasmuziek en het WMC is al decennialang het hoogste podium voor blaasmuzikanten vanuit de hele wereld. Tijdens de komende editie verwacht de WMC-organisatie zo’n 350 duizend bezoekers.

Kaarten
Kaarten voor de concertwedstrijden, de Mars- en Showwedstrijden en de Concertcyclus zijn verkrijgbaar via www.wmc.nl/tickets of in de ticketshop aan de hoofdstraat 5 in Kerkrade (NL).

Share
Meer informatie

Meer foto's
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed