Op zoek naar de nachtzwaluw in De Groote Peel

Terug Google Maps

nachtzwaluwStaatsbosbeheer houdt op zaterdag 15 en 22 juli en op zaterdag 5 augustus Nachtzwaluwwandelingen in Nationaal Park De Groote Peel. Een bijzondere beleving in een bijzonder natuurgebied. De excursies starten telkens om 21.00 uur bij de ingang van het Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospel.

Op zoek naar de nachtzwaluw
Vogelexcursies zijn meestal ’s morgens bij het ontwaken van de dag, want dat is de tijd dat de meeste vogels zich het uitbundigste laten horen. Zo niet de nachtzwaluw, daarvoor moet je ’s avonds op pad. Zijn naam zegt het al, de nachtzwaluw is vooral in het donker actief en daarbij vooral op zoek naar voedsel. Nachtzwaluwen zijn vogels van halfopen tot open gebieden. Het is een vrij zeldzame broedvogel In Nederland die het gelukkig de laatste jaren weer wat beter doet. In Nationaal Park De Groote Peel broeden een aantal paren.

Rond nachtzwaluwen bestaan allerlei volksverhalen en mythen die helaas geen van allen enige positieve eigenschappen aan de vogel toedichten. Dit heeft ongetwijfeld te maken met het mysterieuze leven van de nachtzwaluw: overdag zie je ze niet of maar zelden en ’s nachts produceert de vogel vreemde geluiden. Aan dit gedrag heeft hij ook zijn bijnaam ‘geitenmelker’ te danken. Mensen dachten vroeger  dat de vogel ’s nachts bij schapen en geiten melk dronk.

Op zaterdag 15 en 22 juli en op 5 augustus gaan we op zoek naar deze mysterieuze vogel en met een beetje geluk kun je zijn opvallende ratel horen. Behalve de nachtzwaluw richten we tijdens deze excursie de kijker ook op andere dieren die ons pad kruisen. Het is altijd verrassend wat je tegenkomt!

Deelname aan de nachtzwaluwwandeling kost € 5,- voor volwassenen en € 3,50 per kind. Vooraf online reserveren is noodzakelijk en kan via: www.staatsbosbeheer.nl/nachtzwaluwpelen.

Foto: Jap Smits | Staatsbosbeheer

Share
Meer informatie

Contactgegevens

Buitencentrum De Pelen

Moostdijk 15
Ospel

Meer foto's
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed