Nieuwe expositie Museum De Domijnen – Historie en Archeologie

Terug Google Maps

Stadsgezichten toont tijdsbeelden vanaf 1864 tot heden.

Het museum Historie en Archeologie en het Archief van De Domijnen bezitten een enorme collectie foto’s; meer dan 20.000. Foto’s die veelal te maken hebben met stedenbouw en infrastructuur. Conservator Kitty Jansen selecteerde zo’n 180 foto’s die een inzicht geven hoe vanaf 1864 en met nadruk op de jaren ’50, ’60 en ’70 van de vorige eeuw werd gebouwd en geleefd in de toen nog niet heringedeelde steden Sittard en Geleen. De expositie die loopt van 7 mei tot en met 23 juni is tot stand gekomen in samenwerking met de fotokring Geleen.

In de expositie is werk te zien van bekende fotografen als: Rosalie Laudy,  Kim Zwarts, Hub. Leufkens en Cas Oorthuys. Deze fotografen fotografeerden in opdracht maar ook vrij werk is te zien. Daarnaast zijn ook foto’s van stadsfotografen zoals Zef Wilms, amateurfotografen en fotojournalisten, zoals Peter Schols te zien. Beelden van nieuwbouwwijken, afbraak, renovatie of gewoon straatbeelden met de veranderende omgeving. In de foto’s komt duidelijk naar voren dat Geleen een geconstrueerde stad is, ontstaan op de tekentafel van de Staatsmijnen, dorpen en landschap opslokkend. Sittard daarentegen is meer organisch gegroeid. Het middeleeuwse stratenplan is nog steeds duidelijk herkenbaar. Binnen de omwalling is gebouwd, gesloopt en verbouwd. De bouwvisie is afhankelijk van de tijdsgeest.

Vijf fotografen; Jos Göritzer, Frank Vaessen, Ernst de Vogel, Ger Römkens, Rob Lormans en Peter van der Ham, allen lid van Fotokring Geleen, zijn op zoek gegaan naar plekken waar oud en nieuw nog zichtbaar zijn. Deze plekken zijn in acht panorama foto’s vastgelegd die onderdeel vormen van deze tentoonstelling.

Oproep aan bewoners Geleen
Het viel conservator Kitty Jansen tijdens haar selectiewerk op hoe weinig historische foto’s er waren van de oude Geleense kernen: Oud-Geleen, Krawinkel en Lutterade. Heeft u nog foto’s die deze kernen laten zien in de jaren ’50, ’60 en ’70 en wilt u deze afstaan dan is De Domijnen u daar zeer dankbaar voor. In ruil krijgt u een gratis entreeticket voor deze expositie. Indien de kwaliteit het toelaat zullen deze geplaatst worden op een speciale plek in de tentoonstelling die gaandeweg de expositie uitdijt. De foto’s zullen na de expositie digitaal worden opgeslagen in het Archief van De Domijnen.

De expositie Kijk op de Stad is dagelijks van dinsdag tot en met zondag te bezoeken tussen 11.00 en 17.00 uur in Museum De Domijnen, Historie en Archeologie aan de Kapittelstraat 6 te Sittard-Geleen.

Share
Meer informatie

Contactgegevens

Museum De Domijnen

Kapittelstraat 6
Sittard

www.dedomijnen.nl

Meer foto's
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed