Nepal Festival Kaldenbroeck

Terug Google Maps

Op zondag 9 juli a.s. organiseert Kaldenbroeck weer haar jaarlijkse NEPAL FESTIVAL, in en om landgoed Kaldenbroek. Sfeervolle muziek, Nepalees streetfood, vega BBQ, duurzame markt, klankschalen, en veel meer… Opbrengst voor JAVEA NEPAL voor de actie: Bricks of Hope… Elke bijdrage is enorm welkom!

Op 25 april a.s. is het 2 jaar geleden, dat Nepal getroffen werd door een mega-aardbeving en nog steeds is er geen onderdak voor de allerarmsten in de bergen… Er zijn nog ​regelmatig ​n​aschokken. Kracht 4 of 5 op de Schaal van Richter.  Niet noemenswaardig​..​ maar toch.

Onze oproep voor hulp op 27 april 2015 via Facebook en meteen daaropvolgend de redactionele aandacht van veel Limburgse media, gaf ons destijds niet alleen de gelegenheid uit te leggen dat Kaldenbroeck als doel heeft, mensen in ‘remote areas’ in Nepal te helpen een eigen bestaan op te bouwen, maar het bracht veel mensen in beweging.

De media-aandacht bleek vooral heel veel mensen in Limburg maar ook daarbuiten te raken, waardoor Stichting Javea Nepal (ontstaan vanuit Kaldenbroeck) een bedrag van € 40.000,00 bij elkaar mocht ontvangen.

Op Kaldenbroeck net buiten Grubbenvorst, kwamen maanden lang, dagelijks mensen even langs, omdat ze waren geraakt door het gebeuren en ze wilden hun steun persoonlijk komen brengen. Vaak ontroerende en persoonlijke verhalen.

Het was een onwerkelijke, hectische periode, direct na de aardbeving. Vooral ook omdat de hulp in Nepal beperkt leek te blijven tot de vallei van Kathmandu. In de bergen, oftewel in de armste districten van het land, waar ook Javea actief is, is tot op heden door andere organisaties of door de overheid amper wat gebeurd.

Via onze Nederlandse stichting Javea Nepal, is vanaf 1 week na de aardbeving dagelijks geld naar Nepal gestuurd, en daarmee konden we in de eerste maanden na de beving vooral kleine trucks vol met voedsel, medicijnen en dekens uitdelen. We kwamen op plaatsen waar alles kapot was en waar geen enkele andere hulp aanwezig was.

Toen de ergste naschokken wat afnamen, hebben we nieuwe waterbronnen gezocht en na veel gedoe uiteindelijk toestemming gekregen om nieuwe leidingen te leggen. Vervolgens hebben we ons schooltje voor 150 kinderen gerepareerd en voor een deel weer herbouwd. Er kwamen nieuwe bankjes en lesmateriaal.

Na snelle installatie van een nood-medische post van zinken golfplaten, hebben we net voor de afgelopen winter een gloednieuwe MEDISCHE HULPPOST mogen bouwen…waar de hele brede regio nu terecht kan voor medische hulp en medicijnen.

Maar nog steeds zijn alle huizen kapot en leven de families, jong en oud, onder zinken golfplaten met triplex. Alle pogingen bij de overheid met verzoek om steun, zijn tot heden afgewezen.

BAKSTENEN zijn schaars en duur. Maar er is hoop!!
We hoorden van een Scandinavische organisatie in Nepal, die een pers ontwikkeld heeft om zelf ter plekke bakstenen van de aanwezige aarde te kunnen maken. Heel simpel en slechts met toevoeging van ca 10% cement. We hebben nu contact met deze organisatie en we zien weer mogelijkheid om werkelijk wat te kunnen doen. Er is hoop.

BRICKS of HOPE..
Stichting JAVEA NEPAL vraagt nu, 2 jaar na de ramp, om steun. Om baksteen-persen te kunnen aanschaffen, waarmee straks elk dorp zelf aan de slag kan. De families hebben 2 winters onder de zinken golfplaten overleefd, met veel gezondheidsklachten als gevolg. Er zijn geen goede vooruitzichten, maar met financiële hulp en de Scandinavische baksteen-persen, kunnen families zelf weer een huisje bouwen. Uiteraard ‘earthquake-proof’ volgens de nieuwe richtlijnen van de overheid en met hulp van Javea Nederland (adres: Kaldenbroeck)

Bankrekening Stichting JAVEA: NL04TRIO 0197893643, t.n.v. Bricks of Hope
email: info@javea-nepal.nl – www.javea-nepal.nl

Heel veel dank!!

Share
Meer informatie

Contactgegevens

Kaldenbroeck

Kaldenbroek 1c
Grubbenvorst

Meer foto's
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed