Kasteeltuinen weer geopend!

Terug Google Maps

Sinds 1 april a.s. is Kasteeltuinen Arcen weer geopend voor een nieuw seizoen vol tuinbeleving. Het park is misschien wel het meest veelzijdige bloemen- en plantenpark van Europa. Begin 2017 mocht Kasteeltuinen Arcen voor het tweede jaar op rij de prijs “Leukste uitje van Limburg” in ontvangst nemen van de ANWB. We zullen ons uiterste best doen om deze titel waar te maken voor onze gasten.

Het door Niek Roozen ontworpen landschapspark is gesitueerd rondom Kasteel Arcen en biedt de gasten een bijzonder ensemble van cultuurhistorie en tuinarchitectuur. Het lint van tuinen en landschappen, een bezoek aan het kasteel en de vele activiteiten maken een bezoek tot een bijzonder dagje uit.

Er worden enkele nieuwe elementen aan het park toegevoegd dit jaar. Kinderen kunnen op de aangelegde Aaiweide knuffelen met boerderijdieren. Een audiotour zal de bezoekers tijdens hun wandeling voorzien van interessante verhalen en achtergrondinformatie. Afgelopen winter is ook de laatste hand gelegd aan de restauratie van o.a. het kasteel. De laatste kademuren op de kasteelhof zijn gevoegd en het bordes van het kasteel is voorzien van een nieuwe trap. Zo is de instandhouding van dit rijksmonument weer beter gewaarborgd.

Lentekriebels met meer dan 75.000 voorjaarsbloeiers in Kasteeltuinen Arcen
Een lint van 18.000 bont gekleurde tulpen slingert over de grasvelden bij de grote vijver en in de Oosterse Watertuin zijn de gefranjerde tulpen weer uitgekomen. In het Lommerrijk zijn zogenaamde stinzenplanten geplant. Onder de bomen zorgen de vele ‘kievitseitjes’, bosanemonen en sterhyacinten voor kleur en variatie. Vele narcissen fleuren de Kasteelhof en de Bergtuin op met al haar paadjes en steile rotswanden. De afwisseling met de grotten, smalle beekjes en donderende watervallen zorgt voor een bijzondere wandeling met een zonnig accent. Op een wandeling door het lint van tuinlandschappen komt men aan kleurrijk aangeplante borders, bloembakken en creatieve mozaïeken voorbij.

Vanzelfsprekend is het voorplein van het kasteel weer omgebouwd tot een fotogenieke bloemenborder. Ook de bloemstukken in de kamers van de Bel-etage van het Kasteel stralen het lentegevoel uit. Hier worden tevens bijzondere Narcissensoorten getoond die ook door de gasten beoordeeld kunnen worden. In totaal worden meer dan 75.000 bloembollen en andere voorjaarsbloeiers verwerkt om te zorgen voor een kleurrijke start van het seizoen. ´Lentekriebels` zal te zien zijn van 1 april t/m 31 mei.

Traditiegetrouw zal tijdens het Paasweekend (15, 16 en 17 april) het ‘Ridderspektakel’ plaatsvinden. Rondom het kasteel vinden er riddersteekspelen, veldslagen en wapendemonstraties plaats. De ridders en hun gevolg verblijven in kampementen op het Toernooiveld waar ook oude ambachten getoond worden. De Fossa Eugenia staat dit jaar als thema centraal tijdens dit spektakel. De Fossa Eugiana is een 17e eeuws kanaal dat in 1626 werd aangelegd door de Spanjaarden om de handel op de rivieren maas en rijn te controleren. Het project is nooit gereed gekomen en resten hiervan zijn nog te zien in Arcen.

Ook is er een nieuw evenement toegevoegd aan de kalender: Cirque de la Lune!

Een  theaterfestival dat op 22 juli in de avonduren gaat plaatsvinden in de tuinen. Een bonte stoet van artiesten op feeërieke locaties in het park met een vurige grande finale op het Toernooiveld bij de Mammoetboom.

Kasteeltuinen Arcen is onlangs toegetreden tot het prestigieuze Europese tuinennetwerk EGHN (European Garden Heritage Network). Dit netwerk bestaat uit meer dan 150 parken en tuinen in meer dan 12 Europese landen en heeft als doel landschapsparken te promoten, ervaringen uit te wisselen en nieuwe concepten te ontwikkelen. Het feit dat Kasteeltuinen Arcen gevraagd is om toe te treden geeft aan dat het park weer voldoet aan de kwalificaties van de mooiste tuinen in Europa.

Share
Meer informatie

Contactgegevens

Kasteeltuinen Arcen

Lingsforterweg 26
5944 BE Arcen

Tel.: 077 – 4736010
E-mail.: marcom@kasteeltuinen.nl

www.kasteeltuinen.nl

Meer foto's
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed