Het Geuldal, een dal in beweging

Terug Google Maps

Heimansgroeve_SLL Henk HeijiligersStichting het Limburgs Landschap 1organiseert op vrijdag 22 juli een flinke rondwandeling van 12 km die u van het hellingbos van Vijlen [het Vijlenerbos], via Cottessen leidt naar het diepgelegen en door de Geul uitgesneden beekdal. Landschappelijk meer dan bijzonder, de vorming van dit fraai Zuid-Limburgse landschap vormt het thema van deze interessante wandeling.

Oud landschap
Het landschap van Zuid-Limburg is oud, heel erg oud. Het oudste gesteente dat in Nederland aan de oppervlakte zichtbaar is, zult u vinden in de Heimansgroeve. Hier liggen afzettingen uit de periode van het Carboon, pakweg zo’n 330 miljoen jaar oud. Dit gesteente werd in het verleden vaak gebruikt als bouwmateriaal voor boerderijen, kastelen en kerken en is alleen in het Geuldal te vinden en te winnen. Bij een aantal boerderijen, zoals de fraaie Cottesserhoeve, zult u dit gesteente dan ook aantreffen.
Het voorkomen van de vruchtbare löss in Zuid-Limburg heeft een relatie met de ijstijden van weleer, maar waarom juist in Zuid-Limburg löss voorkomt en in de rest van de provincie Limburg niet zal u aan het einde van de wandeling duidelijk zijn.

Flinke wandeling
Tijdens de rondwandeling is het wel flink doorstappen. De wandeling van zo’n 12 kilometer is zeker niet voor iedereen weggelegd, maar gezien het onderwerp wel zeer de moeite waard. De rondwandeling vertrekt op vrijdagavond 21 juli om 18.00 uur vanaf parkeerplaats tegenover camping Rozenhof [Camerig 12, 6294 NB Vijlen-Vaals]. Deze rondwandeling duurt tot ongeveer 22.00 uur.

Foto: Bij de Heimansgroeve zult u op vrijdagavond 21 juli gesteente gaan zien dat zijn oorsprong kent uit het Carboon, zo’n 330 miljoen jaren jong. Foto: Stichting het Limburgs Landschap, Henk Heijligers

Share
Meer informatie

Contactgegevens

parkeerplaats tegenover camping Rozenhof

Camerig 12
6294 NB Vijlen

Meer foto's
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed