De relatie tussen mens en dier belicht in: ben ik een dier?

Terug Google Maps

Gedurende de zomermaanden is van zondag 11 juni tot en met zondag 20 augustus een bijzondere groepstentoonstelling te zien in Museum De Domijnen, Hedendaagse Kunst in Sittard-Geleen. Onder de uitdagende titel: ben ik een dier? hebben gastconservatoren Colette Olof en Joanna van der Zanden een expositie samengesteld waarin kunstenaars de relatie tussen mens en dier onderzoeken.

Een hedendaags thema waar veel kunstenaars zich tot proberen te verhouden. De tentoonstelling bestaat onder meer uit beelden, foto’s, installaties, video’s en tekeningen. Naast de kunstwerken is er ook een randprogramma met lezingen, films en een speciale performance.

De exposerende kunstenaars zijn: Greta Alfaro (SP), Melanie Bonajo (NL), Vanna Bowles (NO), Charlotte Dumas (NL), Mitsy Groenendijk (NL), Emily Kocken (NL), Niki Lindroth von Bahr (SW), Pinar & Viola (TR & NL), Trompette de la Mort (NL), Elin Magnusson (SW), Thomas Thwaites (UK), Christiaan Zwanikken (NL) en Radio René (NL).

‘Het dierenrijk, al eeuwen een inspiratiebron binnen de beeldende kunst, functioneert in deze expositie vooral als spiegel. De titel verwijst naar onze eigen gedragingen en identiteit als mens, maar ook naar onze perceptie van niet-menselijke wezens’, aldus Colette Olof. Joanna van der Zanden vult aan: ‘Willen we ons handelen positief inzetten voor behoud van natuur, dier en mensheid dan is zelfreflectie hard nodig. De kunstenaars in deze tentoonstelling zijn zich hiervan bewust. Hun werk functioneert als spiegel, commentaar en mogelijk toekomstperspectief.’

Van de kunstenaars zal zowel bestaand als ook nieuw werk te zien zijn. Een filosofische bijdrage komt van Radio René en een Nederlandse première is er van de nieuwste animatiefilm van Niki Lindroth von Bahr: The Burden. Daarnaast ook het eerste gedeelte van deel twee uit het drieluik Progress versus Sunsets (‘work in progress’) van Melanie Bonajo, een werk dat onlangs door De Domijnen is aangekocht. Trompette de la Mort zorgt voor een muurschildering met fabelachtige dieren. Bezoekers kunnen er gratis mee op de foto. Kunstenaar Maarten Wetsema portretteert lokale honden als geciviliseerde burgers (25 juni) en schrijfster/filosofe Eva Meijer geeft een interactieve lezing (2 juli).

Museum De Domijnen Hedendaagse Kunst, is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur en is gelegen in het nieuwe Ligne-complex, Ligne 3 te Sittard-Geleen. De entreeprijs ad € 6,- en voor € 2,50 koopt u een speciaal voor deze tentoonstelling vervaardigd boekje met daarin de verhalen achter de kunstwerken. Kijk voor meer informatie op www.dedomijnen.nl/tentoonstellingen/expositie/ben-ik-een-dier.

Share
Meer informatie

Contactgegevens

Museum De Domijnen Hedendaagse Kunst

Ligne 3
Sittard

Meer foto's
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed